Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zelf je haar knippen: doen of niet?

16-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4096 keer bekeken
  •  
thuisknippen kapper schaar 1127
Uitgroei van geverfde haardossen, haar tot ver over de oren... Nog nooit hebben Nederlanders het zo lang zonder de professionele vaardigheden van de kapper moeten stellen. Wat kun je doen om je haar te fatsoeneren? Zelf knippen en/of verven? Of toch nog maar wachten tot de kapsalon weer opengaat? Kapster Laura van Kolk deelt tips.
Op internet vind je tientallen voorbeeldfilmpjes voor thuiskappers, maar zelf de schaar hanteren gaat lang niet altijd goed. Voor thuiskapper spelen lijkt makkelijker dan het is. Daarom zet Kassa tips en tricks van een echte haardeskundige op een rij.
Tijdens de eerste lockdown, alweer een jaar geleden bijna, vroegen wij kapster en grimeur Laura van Kolk om kniptips. En die zijn natuurlijk nog steeds goed bruikbaar. Een advies vooraf: het is volgens Laura aan te raden om een kappersschaar te kopen, als je zelf aan de slag gaat. Die heb je vanaf zo'n 20 euro.

Kapperstips om je eigen haar te knippen

Ga je bij jezelf of een ander aan de slag met een schaar? Bekijk Laura's adviezen in deze video.
tekst loopt door onder video

Pas op met kort haar knippen

Laura schreef een boek met basis kniptechnieken voor het hele gezin. Toch is zij niet altijd een voorstander van zelf je haar knippen. Heb je een kortere coupe? Dan kun je zelf niet goed bij de plukken aan de achterkant komen. Kort haar knippen lijkt misschien juist simpel, maar is dus vaak een stuk lastiger dan wat langer haar. Vooral omdat je het extra goed ziet als je per ongeluk een keer verkeerd knipt.

Lang haar en pony knippen

Bij lang haar is zelf je haar knippen gemakkelijker, omdat je het haar naar voren kunt halen en zo in elk geval de puntjes kunt bijknippen.

Een pony bijknippen is volgens Laura ook een klusje dat makkelijker is om zelf te doen. Wel is het handig om bij de pony droog haar te knippen in plaats van nat haar, omdat het resultaat anders korter kan uitpakken dan je eigenlijk zou willen.

Deze thuiskapster laat zien hoe je een pony niet moet bijknippen...
tekst loopt door onder video

De tondeuse

In het geval van een kapsel dat met de tondeuse bijgehouden kan worden, is het een ander verhaal. Dat is vaak goed zelf of door een huisgenoot te doen. Zelf lukt dit het beste als je met één standje van de tondeuse je hele kapsel kan bijhouden, zegt Laura.

Heb je meerdere standen nodig,  omdat je variaties wil in korter en langer, vraag dan je partner of huisgenoot om de tondeuse te hanteren.

Kinderen knippen

Het haar van kinderen knippen is weer een extra uitdaging, maar Laura heeft ook daarvoor een paar tips. Stuur anderen de kamer uit zodat die niet voor afleiding zorgen. Verder kan je het favoriete tv-programma of serie van je kind opzetten op de tablet of televisie. En als laatste kun je als beloning bijvoorbeeld een kleurgel in het haar doen.

Verven? Raadpleeg je kapper

Liet je altijd je haar verven en begin je last te krijgen van uitgroei? Kijk eens of je bij je eigen vertrouwde kapper terecht kunt voor goede raad (en haarverf). Sommige bieden een speciaal pakket aan, waarmee je zelf aan de slag kunt. Je eigen kapper is sowieso een goed adres voor thuisknipadviezen.

Toch maar naar de kapper?

Volgens Laura van Kolk is het als je onervaren bent lastig om een goed model in je eigen haar of andermans te knippen: "Voor een goed kapsel heb je een ervaren kapper nodig. Ik vergelijk het altijd met een kookboek. Als je die aanschaft kun je wel een maaltijd bereiden, maar daarmee ben je nog geen sterren chef. En dat is met knippen natuurlijk hetzelfde!"
Voor de onervaren knippers met een lastig kapsel is er volgens Laura maar één verstandige oplossing. Wachten tot de kappers weer veilig hun deuren kunnen openen om ernstig haarleed te voorkomen.

Twitterpoll*: Knip jij zelf?

*Zie je hier geen Twitterpoll, maar wil je wel stemmen? Wijzig dan hier je cookie-instellingen en kies voor het groene vinkje.

Bronnen: Kassa / AD
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!