Zeker 13 miljoen schade door storm
27-07-2015
• leestijd 2 minuten
De zomerstorm die zaterdag over Nederland raasde, heeft een schade van zeker 13 miljoen euro veroorzaakt. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars maandag bekend op basis van eerste schattingen.
Voertuigen
Het zijn vooral voertuigen van particulieren en bedrijven die beschadigd raakten. Ook gaat het om schade aan inboedel en opstalschade. Ook vakantiegangers in de kustregio’s kregen het flink voor hun kiezen, zegt het verbond. Door de rukwinden raakten tenten, luifels, caravans en inventarissen beschadigd of zelfs compleet onbruikbaar. Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims ongeveer 30 procent hoger dan op een normale dag.
Uitgestelde claims
Verwacht wordt dat het totale schadebedrag nog hoger wordt. Schade aan landbouw- en overheidseigendommen zit niet in de eerste raming. Ook is nog niet bekend hoeveel schade is ontstaan doordat evenementen zijn afgelast. Ook verwacht het verbond veel uitgestelde claims. ,,Veel Nederlanders zijn op vakantie en zullen pas later contact opnemen met hun verzekeraar.’’ De koepel adviseert vakantiegangers dan ook een ander een kijkje te laten nemen bij hun huis. ,,Relatief kleine schades zoals een losliggende dakplaat of enkele weggewaaide dakpannen worden al snel groter, gezien de voorspelde regen voor de komende dagen.’'
Derde grotere storm
Deze julistorm is de derde grotere storm dit jaar. In januari zorgde een storm naar schatting van het verbond voor enkele miljoenen euro’s schade, eind maart leidde een storm tot ongeveer 10 miljoen euro aan uitkeringen voor verzekerden op hun opstal- en inboedelpolissen.
Takken en bladeren
De storm heeft ook in de bossen vernielingen aangericht. Op veel plaatsen wordt ook maandag nog gewerkt om afgebroken takken en afgewaaide bladeren op te ruimen. Staatsbosbeheer krijgt ook maandag nog weer veel meldingen van onder meer losse takken en tophout (toppen van bomen) die zijn gevallen. Niet alles wordt weggehaald. ,,Dood hout heeft ook weer een functie.'' Op plaatsen waar het noodzakelijk is, wordt het hout wel weggehaald. De woordvoerster adviseert mensen die het bos in willen, nog steeds alert te zijn. ANP