Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zeeman en WE Fashion betrokken bij dwangarbeid in Indiase spinnerijen

27-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
spinnerij weefgetouw stof fabriek 1127

Tot voor kort deden de Nederlandse kledingbedrijven Zeeman en WE Fashion zaken met Indiase spinnerijen waar gedwongen arbeid vaak voorkomt. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van een rapport van onderzoeksorganisaties SOMO en Arisa.

Er zijn gesprekken gevoerd met 725 werknemers bij 29 spinnerijen in Tamil Nadu. Dat is een deelstaat in het zuiden van India. Uit deze gesprekken kwam nar voren dat de meeste textielarbeiders met valse loonbeloften naar de spinnerijen worden gelokt. Vervolgens komen ze terecht in zeer primitieve hostels, die grotendeels zijn afgesloten van de buitenwereld. Door middel van dreigementen worden de werknemers gedwongen buitensporig veel overuren te maken. In sommige gevallen is er ook sprake van kinderarbeid.

Productieketens gelinkt aan zeker tien westerse bedrijven

De onderzochte spinnerijen zijn aantoonbaar gelinkt aan de productieketens van zeker tien westerse bedrijven. Onder hen bevinden zich ook de Nederlandse merken Zeeman en WE Fashion. WE Fashion liet naar aanleiding van het rapport aan de onderzoekers weten de handel met de spinnerijen nader te onderzoeken. Zeeman heeft de samenwerking met de Indiase spinnerijen zelfs stopgezet, meldt MVO-manager Arnoud van Vliet Zeeman.

Reactie Zeeman

Zeeman reageert met het volgende op dit bericht: "We hebben 100% zicht op de fabrieken waar onze kleding wordt gemaakt en die controleren wij volledig. Onze productielocaties staan ook op onze website. Maar we willen ook dieper de keten in controle hebben en daarom zijn we ook de toeleveranciers in kaart aan het brengen. Op deze manier heeft het onderzoek de aansluiting kunnen maken met deze spinning mill. Daar is door een tussenpersoon katoen ingekocht voor een van onze Indiase leveranciers die voor Zeeman produceert. Samen met het textielconvenant ETI en Fairwear zijn we de dialoog aangegaan, helaas bleek de betreffende spinning mill niet bereid om met ons in gesprek te gaan. Na herhaaldelijke pogingen hebben we in juli 2020 de samenwerking moeten stopzetten."
Bron: Volkskrant
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!