Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

In Kassa: minister Bruins over de toenemende medicijntekorten

15-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Pillen 930x520

Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, is het van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. In de praktijk werkt dat niet altijd zo. Hoe kan dat? Verder besteden we zaterdag aandacht aan het steeds eerder optreden van omzetplafonds. De Klimaatverkenners beantwoorden de vraag: Hoe krijgen we genoeg vitamines binnen en gaan we de strijd aan tegen voedselverspilling?

Minister Bruins reageert in de studio

Als je leven afhangt van de juiste medicijnen, is het van groot belang dat deze op tijd beschikbaar zijn. In de praktijk werkt dat niet altijd zo. In de studio reageert minister Bruno Bruins van Medische Zorg op deze problematiek. Ondertussen luiden ziekenhuizen de noodklok. Noortje Swart, hoofd van de afdeling klinische farmacologie en apotheek van Amsterdam UMC, zegt: “Er zijn elke dag wel zeker honderd geneesmiddelen die op ons lijstje van niet leverbare producten staan... Er zijn veel urgente middelen waar we op dit moment te kort aan hebben.”

De zin en onzin van zorgplafonds

Omzetplafonds treden steeds eerder op. In het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam konden VGZ-verzekerden deze zomer al niet meer terecht. Patiënten zijn het spuugzat en willen af van deze afspraken tussen verzekeraars en zorgverleners over de hoeveelheid zorg die zij mogen leveren. Maar zijn de zorgkosten dan nog wel beheersbaar?

De Klimaatverkenners: Groente en fruit

Amber Kortzorg en Nina van Hattum bieden in De Klimaatverkenners feiten over de impact van dagelijkse handelingen op het milieu en geven tips om stappen te zetten naar een duurzamer leven. In deze episode zoomen ze in op groente en fruit. Hoe krijgen we genoeg vitamines binnen en gaan we de strijd aan tegen voedselverspilling?

Kassa is om 18:55 uur op NPO 1 bij BNNVARA. Geef live je mening!

Let op: Oranje voetbalt vanavond, daarom beginnen we al om 18.55 uur!  Praat gezellig mee op Twitter! Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren! Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.

Wil je dit seizoen Kassa live meemaken? Bestel je tickets hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (2)

gerard van tol
gerard van tol17 nov. 2019 - 17:34

Dit gebeurd door de farmaceuten, die door aan universiteiten door overheid betaalde medicijnen opkopen en dan zorgen dat er tekorten zijn, waardoor ze de prijs lekker kunnen opschroeven. Gewoon zorgen dat deze patenten bij de betaler, dus wij, blijven. Niels geen bescherming van de industrie, gewoon iedereen, die betaalbaar werkt, de kans geven.

Hermandelaat16
Hermandelaat1615 nov. 2019 - 15:01

Vergelijk de prijzen eens van atorvastatine van o.a. Sun De 40mg en 20mg zijn pratisch gelijk Dus 40mg breken is 2 dagen 20mg Er zijn vele duizenden gebruikers van dit medicijn, wellicht onderschat ik het aantal. Besparing voor mij ongeveer 30euro per jaar 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!