Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Waarom werkt het PGB-systeem nog altijd niet goed?

18-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3367 keer bekeken
  •  
amber studio 2 1127

Hoe kan het dat het PGB-systeem na 27 jaar nog steeds niet goed werkt? Hoe kan het dat het persoonsgebonden budget nog steeds geassocieerd wordt met fraude? Is het persoonsgebonden budget toe aan een herformulering? Dat en meer, zaterdag 19 maart in Kassa.

De 31-jarige Naomi heeft een goede baan, woont zelfstandig, is ambitieus én heeft een progressieve spierziekte waardoor ze in een rolstoel zit. Ze krijgt hulp via het PGB, een persoonsgebonden budget. Die krijgt ze via drie organisaties die haar – afzonderlijk van elkaar – elk jaar of elke twee jaar het hemd van het lijf vragen.

"Ik woon al 31 jaar in deze gemeente, heb altijd dezelfde zorgverzekeraar gehad, maar tóch moet ik telkens opnieuw duidelijk maken dat ik nog steeds in een rolstoel zit”"  Waarom controleren en onderzoeken al die instanties zo veel en vragen ze telkens naar de bekende weg? Naomi vermoedt dat de evaluaties en de onderzoeken inmiddels meer kosten dan wat zij überhaupt aan PGB krijgt.

Alleenstaande starters op de woningmarkt

Alleenstaande starters met een modaal salaris hebben het lastig op de woningmarkt. De gemiddelde starter moet een jaarsalaris (€ 38.000,-) meenemen om de aankoop van de eerste woning te kunnen financieren.

Kassa volgt de 32-jarige Anne uit Rotterdam, die als lerares op een basisschool geen zicht heeft op een betaalbare koopwoning.

Belbus: Tegelijkertijd parkeren op twee plaatsen?

Ook de Belbus komt in actie! Parkmobile stuurt Lizette een stevige rekening voor een parkeeractie die nooit heeft plaatsgevonden.

Op datzelfde moment parkeerde ze namelijk elders in de stad, óók met de Parkmobile-app. Kun je op hetzelfde moment op twee verschillende plekken in de stad zijn? Ciana probeert het uit met de Belbus.

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat tijdens de uitzending gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kijk zaterdag 19 maart om 19.05 uur naar Kassa op NPO1!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!