Kassa

Zaterdag in Kassa: Veel mis met importhondjes uit Oost-Europa

16-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3789 keer bekeken
  •  
hondjes honden pups puppys 1127
Zaterdag staan we in Kassa uitgebreid stil bij de importhandel van pups uit Hongarije. Daar gaat veel mee mis, terwijl mensen door de coronacrisis juist nu op zoek gaan naar een hondje. Er is twijfel over de leeftijd van de puppy's. Ook vertonen ze gezondheids- en gedragsproblemen. Daarnaast bestaat er kans op verspreiding van het voor mensen zeer gevaarlijke hondsdolheid. 
Sinds de coronacrisis willen veel meer mensen in Nederland een hond. Een trouwe viervoeter is een goede reden om buiten een wandeling te maken en wat gezelschap in huis is prettig als je de hele dag binnen moet zitten vanwege de lockdown. Fokkers in Nederland kunnen de vraag echter niet aan en in het asiel lijkt nauwelijks nog een hond te krijgen. Daarom stijgt het aantal honden dat uit het buitenland wordt geïmporteerd. En met de honden die vaak uit Oost-Europa komen, importeren we in Nederland ook de problemen. Dat blijkt na uitgebreid data-onderzoek van Kassa naar de import van honden uit Hongarije, in samenwerking met House of Animals.

Reeks aan problemen

De viervoeters uit dat land kampen vaak met gezondheids- en gedragsproblemen. Ook is er grote twijfel over de leeftijd. Dierenartsen schatten de Hongaarse honden vaak een stuk jonger dan ze volgens hun paspoort zouden moeten zijn. Vaak zijn ze zo jong dat niet aan Europese wetgeving wordt voldaan die er is om de verspreiding van hondsdolheid te voorkomen. Omdat hondsdolheid ook voor mensen gevaarlijk is, vormen de Hongaarse honden mogelijk een risico voor de Nederlandse volksgezondheid. 

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.

Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

spikkel
spikkel19 apr. 2021 - 7:46

Alle 3 de eigenaren geven aan 'er klopt hier iets niet'. En wat doen ze .... ze kopen een hond. En dan nu klagen. Het advies om de hond te verzekeren vind ik te zot voor woorden. Een verzekering is bedoeld voor als je pech hebt met de gezondheid van je hond. Niet als je een broodfokhond uit een land zonder enige regels haalt.

Ventralis
Ventralis17 apr. 2021 - 17:54

Zo als elke hollander reageert U krijgt waar u voor betaalt dwz op marktplaats zoeken zo weinig mogelijk betalen en met twee open ogen in de val lopen Niet willen wachten mode item ga zo maar doir De verkoper levert en nadien klagen wat zijn we slim en het dier komt in het asiel en/of het dier is de sjaak Dwz niet alleen de verkoper maar de koper is zeker fout

1 Reactie
spikkel
spikkel19 apr. 2021 - 7:47

Voor dat Mopshondje moest 1200 euro betaald worden. Dat is niet weinig.

Jack Jacobs
Jack Jacobs17 apr. 2021 - 9:35

Het probleem ligt ook bij de kopers. Deze moeten beter voorgelicht worden over hoe ze een pup moeten uitzoeken. De pupkoper moet zijn huiswerk goed doen, en als ze naar een pup gaan kijken moeten ze weten of het van een vertrouwde fokker is. Ga je niet goed voorbereid kijken naar een pup, dan ben je snel verkocht als je zo'n lief puppy ziet.

Tandenproject faculteit diergeneeskunde
Tandenproject faculteit diergeneeskunde16 apr. 2021 - 18:24

Heb je een pup en wil je meehelpen om de illegale import van te jonge pups tegen te gaan? Meldt je dan aan voor het Tandenproject van de faculteit Diergeneeskunde Utrecht . Met gegevens van het tandenwisselpatroon wordt het mogelijk aan te tonen dat pups te jong zijn bij import. Meldt je aan via onderstaande link. https://diergeneeskunde.nl/leeftijdsbepaling/

tovenaartjes
tovenaartjes16 apr. 2021 - 13:01

Verbied het naar Nederland halen van Honden . Ook versleten honden moeten niet naar Nederland gehaald worden , en dan klagen over de kosten ervan. En maar bedelactie op tv om geld te geven voor de versleten honden. laat ze waar ze zijn in het buitenland. we hebben hier zelf honden genoeg. Betaal wat meer voor een hond met controleerbare afkomst.

limadu172
limadu17216 apr. 2021 - 10:05

Waarom dieren uit het buitenland , er zitten in het asiel genoeg in Nederland !!!!

1 Reactie
spikkel
spikkel19 apr. 2021 - 7:48

Dat asiel is inmiddels leeg !!!!!

16 apr. 2021 - 10:04

Deze reactie is verwijderd door de redactie.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!