Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Veel mis met importhondjes uit Oost-Europa

16-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3999 keer bekeken
  •  
hondjes honden pups puppys 1127
Zaterdag staan we in Kassa uitgebreid stil bij de importhandel van pups uit Hongarije. Daar gaat veel mee mis, terwijl mensen door de coronacrisis juist nu op zoek gaan naar een hondje. Er is twijfel over de leeftijd van de puppy's. Ook vertonen ze gezondheids- en gedragsproblemen. Daarnaast bestaat er kans op verspreiding van het voor mensen zeer gevaarlijke hondsdolheid. 
Sinds de coronacrisis willen veel meer mensen in Nederland een hond. Een trouwe viervoeter is een goede reden om buiten een wandeling te maken en wat gezelschap in huis is prettig als je de hele dag binnen moet zitten vanwege de lockdown. Fokkers in Nederland kunnen de vraag echter niet aan en in het asiel lijkt nauwelijks nog een hond te krijgen. Daarom stijgt het aantal honden dat uit het buitenland wordt geïmporteerd. En met de honden die vaak uit Oost-Europa komen, importeren we in Nederland ook de problemen. Dat blijkt na uitgebreid data-onderzoek van Kassa naar de import van honden uit Hongarije, in samenwerking met House of Animals.

Reeks aan problemen

De viervoeters uit dat land kampen vaak met gezondheids- en gedragsproblemen. Ook is er grote twijfel over de leeftijd. Dierenartsen schatten de Hongaarse honden vaak een stuk jonger dan ze volgens hun paspoort zouden moeten zijn. Vaak zijn ze zo jong dat niet aan Europese wetgeving wordt voldaan die er is om de verspreiding van hondsdolheid te voorkomen. Omdat hondsdolheid ook voor mensen gevaarlijk is, vormen de Hongaarse honden mogelijk een risico voor de Nederlandse volksgezondheid. 

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.

Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!