Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Veel gemeenten hebben lange wachttijden voor Wmo

27-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4831 keer bekeken
  •  
kassa_zaterdag_20230127

In Kassa van zaterdag 28 januari gaat het onder meer over de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Burgers hebben via de WMO recht op huishoudelijke hulp, maar in de praktijk kan het zeer lang duren voordat mensen deze hulp ook echt krijgen. Hoe zit dat? Kijk zaterdag om 19.15 naar Kassa op NPO2.

Deze onderwerpen worden in de uitzending behandeld.

Wmo: Bij veel gemeenten zijn er lange wachttijden

Duizenden Nederlanders zitten te wachten op hulp bij het huishouden via de gemeente. Het kan vele maanden duren voordat burgers huishoudelijke hulp krijgen die hard nodig is en waar ze ook recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Kassa.

Hoe dat precies zit, zie je in de uitzending.

#IkRedHetNietMeer: Een leven lang arm door fysieke beperking

Met de campagne #IkRedHetNietMeer wil Kassa de mensen die werken maar het toch niet redden een gezicht geven.

Zaterdag het verhaal van Esmee (23). Ze wil graag aan het werk, maar door haar fysieke beperking is zij minder uren beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Daardoor komt ze ongewild in de bijstand. 

Is het wel passend voor mensen met een chronische ziekte die minder kunnen werken, om ze onder te brengen in de Participatiewet?

Desinformatie via TikTok

Veel jongeren zijn altijd online, en gebruiken video-app TikTok daarbij vaak als belangrijkste nieuwsbron. Maar er gaan veel video’s rond op de app die nepnieuws of desinformatie bevatten.

Hoe komt het dat het vaak lastig is om dit te herkennen? En wat kun je als ouder doen om je kind hiertegen te wapenen? 

Autodelen: Wanneer is dat een uitkomst?

In Nederland staan acht miljoen auto's gemiddeld 23 uur per dag stil. Een voor de hand liggende vraag is: Kan dat niet anders? Eén van de alternatieven op een eigen auto is het autodelen met de buurt. Dit kan niet alleen schelen in de portemonnee, maar verlaagt ook de CO2-uitstoot en kan zorgen voor meer groen in de straat.

Dus hoe zet je zo’n initiatief op? En voor wie is dit aantrekkelijk? Dat zie je in Kassa.

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat tijdens de uitzending gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa is zaterdag 28 januari om 19.15 te zien op NPO2.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!