Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Torenhoge schulden en stress na aanvraag pgb

11-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
930x520_rolstoel
Morgen in een nieuwe uitzending aandacht voor de lange wachttijden bij zorgkantoren als je een pgb aanvraagt. Wat zijn hier de gevolgen van? Verder: veel frustratie over het verdwijnen van de blauwe envelop nu deze aan het verdwijnen is. Ook: vorig jaar aandacht voor een vijftienjarige internetoplichter. De rechter deed onlangs uitspraak. Hoe is het ermee?
Torenhoge schulden en stress na aanvraag pgb
Deze week opnieuw een verhit debat in de Tweede Kamer met staatssecretarissen Van Rijn en Klijnsma. Onderwerp van de discussie was de aanhoudende zorg rondom de uitbetalingen van de pgb. Alle aandacht ging uit naar de rol van de SVB, maar hoe doen de zorgkantoren het? Zij zijn samen met de gemeente verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van de pgb-aanvraag. De wachttijden zijn lang bij de zorgkantoren. Hierdoor kunnen mensen hun zorgverleners niet meer op tijd betalen met torenhoge schulden en stress tot gevolg.
Frustratie over verdwijnen van de blauwe envelop
Straks krijg je de post van de Belastingdienst alleen nog maar digitaal in je berichtenbox op internet. Hoe kom je aan die post als je geen computer hebt? Veel mensen zijn daar boos over en dus reageert de Belastingdienst in de studio op deze onrust.
Uitspraak in zaak jonge internetoplichter
Vorig jaar besteedden we aandacht aan de praktijken van een internetoplichter. Via bedrijfjes met namen als Yebbi, Knaakland en World Incasso wist deze oplichter veel consumenten geld afhandig te maken. Na onderzoek van ons bleek het om een jongen van pas vijftien jaar oud te gaan. De rechter heeft onlangs uitspraak gedaan in deze bijzondere zaak.

Geef live je mening!
Praat gezellig mee op Twitter voor, tijdens en na de uitzending! Gebruik  #KassaTV  in je tweet om mee te discussiëren!
Kassa bijwonen? Meld je  hier  aan.

Meer over:

kassa, uitzending
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

jantosk
jantosk12 mrt. 2016 - 19:31

over de belasting aan gifte dat dit eigenlijk online moet en dat er zijn mensen die geen internet hebben, maar jullie zijn zelf ook niet goed bezig omdat je ook dingen van kassa online kunt bekijken en deze mensen hebben ook geen internet. dit is een probleem voor oudere mensen en die willen soms ook wel eens verder kijken dan wat ze nu kunnen.

dinie bouman
dinie bouman11 mrt. 2016 - 16:08

Bij velen valt de eigen bijdrage van het CAkK, op de mat, dit is schrikken, je oet erg veel betalen. wij €215,00 per maand, er zijn mensen bij die nog veel meer moeten betalen. Er wordt gekene naar inkomen, eigen huis, en spaargeld. Dit is niet leuk, hetgeen wat je hebt voor reserve slinkt zo aardig. Wij gaan de PGB stop zetten, terwijl het nodig is, de druk op mantelzorgers wordt zo groter. Eerst was de eigen bijdrage al verrekent, en had je een lager budget. Dit is veel handiger, zo komen mensen niet voor onverwacht hoge kosten te staan.

riet2644
riet264411 mrt. 2016 - 14:35

Niet alleen de SVB is schuldig, maar ook de zorgverzekeraars laten steken vallen. Ik kom al ongeveer 20 jaar in aanmerking voor een PGB budget, waarvan de mijn zorgverleners worden betaald. Jaren geleden toen ik dat opeens zelf moest gaan regelen, heb ik hiervoor een apart rekeningnummer geopend om niet in de problemen te komen. Om de 3 maanden werd het budget aangevuld, wat door het zorgkantoor rechtstreeks op dat rekeningnummer werd gestort. Door mijn zorgvuldigheid, is dat altijd goed gedaan! Iedereen weet dat je dat PGB budget alleen mag gebruiken voor zorg. Het vorig jaar werd het opeens geregeld door de zorgverzekeraars. Maar waarom mogen zij dat PGB budget wel gebruiken voor andere doeleinden??? Om te beginnen handhaven zij een rekeningnummer, waarop alle betalingen plaatsvinden en storten het PGB geld wat bestemd is voor mijn zorgverleners gewoon op mijn privé rekeningnummer.   Afgelopen februari kreeg ik €123,14 minder uitbetaald dan was gedeclareerd. Ik belde voor uitleg en wat schets mijn verbazing! De zorgverzekeraar had gewoon, zonder dat ik hiervan op de hoogte was, geld van het PGB budget gebruikt voor taxi en medicijnen wat nog betaald moest worden. Als ik dat had geweten, dan had ik tijdig mijn rekening aangevuld. Mijn zorgverleners moesten 10 dagen wachten, want terugstorten kon niet eerder.

plebpleb
plebpleb11 mrt. 2016 - 14:06

Heb de belastingtelefoon gebeld om weer de blauwe envelop te kunnen krijgen...Was onmogelijk en wees me naar iets anders en heb de telefoon maar neergelegd...Hoezo belasting maakt 't makkelijker...Maar 't wordt steeds moeilijker...

carryoncarry
carryoncarry11 mrt. 2016 - 13:30

Slimme jongen die internet oplichter, ik zou zeggen; huur hem in om oplichting te detecteren.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!