Kassa

Zaterdag in Kassa: Scholen vullen lerarentekort op via dure detachering

  •  
08-04-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7386 keer bekeken
  •  
Docent leraar student school

Zaterdag in Kassa: Door het lerarentekort zijn veel scholen genoodzaakt invallers in te huren bij detacheringsbureaus. Maar zo’n leraar is behoorlijk wat duurder. Ciana gaat met de Belbus naar Leidschendam, waar een flat oudere bewoners in hun bewegingsvrijheid worden beperkt vanwege renovaties aan de lift. Tot slot kregen huurders van verhuurder Change= een verdrievoudiging van de servicekosten voor hun kiezen.

Door het lerarentekort zijn veel scholen genoodzaakt invallers in te huren bij detacheringsbureaus. Maar zo’n leraar is behoorlijk wat duurder.  Zo vloeit publiek geld naar de commerciële sector. De net afgestudeerde pabo-student wordt naar het detacheringsbureau gelokt met mooie secundaire arbeidsvoorwaarden zoals een laptop, lease-auto of het meebetalen aan een deel van de huur. 

Verhoging servicekosten Change=

Een verdrievoudiging van de servicekosten kregen huurders van verhuurder Change= voor hun kiezen. En als ze niet betalen, wordt hun tijdelijke huurcontract niet verlengd. Mag dat allemaal wel?

Belbus: Vast op 8 hoog zonder lift

De vooral oudere bewoners van een flat van 8 verdiepingen in Leidschendam worden ruim 5 weken lang ernstig in hun bewegingsvrijheid beperkt omdat de lift wordt gerenoveerd. De vraag is of de verhuurder wel alle mogelijkheden van een tijdelijke lift heeft onderzocht.

De Nacht van Kassa

Na jarenlang vaste prik op de zaterdag, verhuist Kassa vanaf eind deze maand naar de maandagavond. Om het einde van dit tijdperk te vieren brengt BNNVARA ‘de Nacht van Kassa’: 90 minuten nostalgie-TV waarin wordt teruggeblikt op drieëndertig jaar consumententelevisie. Van Kassa’s allergrootste dossiers die veel impact hadden met studio’s vol gedupeerden en meerdere wetswijzigingen als gevolg, tot de grootste, leukste, en gekste testen van de afgelopen decennia.  Alles komt voorbij in De Nacht van Kassa op zaterdag 9 april om 23.59 uur bij BNNVARA op NPO 1. 

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat tijdens de uitzending gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren. Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!

Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa is 9 april voor het laatst op de zaterdag te zien! Om 19:05 op NPO1.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

hgmesman
hgmesman9 apr. 2022 - 18:02

salarissen van Leraren in het basis onderwijs en inhuurkrachten zijn niet vergelijkbaar. Het enige verschil is dat de kosten van een inleen leraar volledig bij de school terechtkomt en de kosten van een vaste kracht deels door de overheid worden betaald. Daarom zullen alle vergelijkingen altijd krom zijn. Journalistiek is niet gemakkelijk

2 Reacties
JannieBoe
JannieBoe9 apr. 2022 - 19:30

Dan is het wel handig dat u dat even uitlegt en wat getallen noemt. Het salaris van een leerkracht is toch een vast deel van de lumpsum van een school. De overheid doet er bij die salarissen niet iets bij. Zo is het toch?

JannieBoe
JannieBoe13 apr. 2022 - 7:35

Onderbouwde kritiek op journalistiek is niet makkelijk ;)

Clairie
Clairie9 apr. 2022 - 18:02

Heb zojuist de uitzending over de dure oplossing van lerarentekorten gevolgd. Hebben ze al ons gepensioneerden gedacht???? Ik ben er zelf een met 43 jaar ervaring. Heb mij aangemeld bij diverse besturen om in te vallen. Ben gewoon afgewezen. Ze hebben geen gepensioneerden nodig! Wel roepen om gekwalificeerde onderwijsmensen en dan toch liever studenten of zelfs ouders voor de klas zetten. Of nu van die dure krachten. Ik snap het echt niet!!

gjvw
gjvw8 apr. 2022 - 15:18

Ik begrijp een compilatie te zien op 9 april a.s. Voor de laatste uitzending op de gebruikelijke tijd, gelukkig om 23.59 , het gaat niet gezien worden. Zo vloeit publiek geld naar de commerciële sector alsof de publieke omroep hier vies van is, betaald door het volk, en niet vies van reclame inkomsten. Maar, een goed programma, en denken jullie nu echt dat elke extern ingehuurde leerkracht (het beroep als roeping, da's over) voor de salarisschaal gaat conform. Overigens zeker niet onderbetaald.

wim koelewijn
wim koelewijn8 apr. 2022 - 11:38

Neem aan dat deze "geleenden" bevoegd zijn om voor de klas te staan ? Dan kiezen/kozen ze er dus niet voor om daadwerkelijk er een vast beroep van te maken..maar via uitzendbureau"s...

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe8 apr. 2022 - 12:15

Een loodgieter die werkt via een uitzendbureau is een loodgieter. Een leraar die werkt via een detacheringsbureau is een leraar Allebei geschoold en bekwaam bevonden.

honda98
honda988 apr. 2022 - 10:58

ik vind de nacht van kassa veelste laat om 23:59 ik ga dan slapen. ik vind kassa de laatste tijd erg tegen vallen en het op maandag de 25 ste vind ik ook niet goed om dat radar veel beter en profesioneler is. !!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!