Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Overlast en gezondheidsrisico’s door houtkachels

20-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
Vuur hout stoken kachel
In Kassa besteden we aandacht aan het donorbeleid van bloedbank Sanquin. Homo’s mochten namelijk geen plasma doneren. Hoewel dit nu gaat veranderen, vinden veel homo’s het nog steeds een discriminerend beleid. Verder hebben we het over de gezondheidsrisico’s door houtkachels en over kwetsbare mensen die de dupe zijn van de bureaucratie in de zorg.

Bloedbank Sanquin wijzigt donorbeleid voor homo’s

Nederland staat bekend als homovriendelijk land, maar was nog een van de weinige landen in Europa waar homo’s geen plasma mochten doneren. Maar nu gaat dit veranderen: medio februari mogen homo’s – als ze vier maanden geen seks hebben gehad - naast bloed ook plasma doneren. Van dit plasma worden medicijnen gemaakt. Maar is dit nu echt een verbetering? Veel homo’s vinden dit nog steeds discriminerend en willen dat het systeem voor het doneren van bloed en plasma volledig op de schop gaat.

Overlast en gezondheidsrisico’s van houtkachels

De wintermaanden zijn weer begonnen en veel mensen stoken voor de warmte en de gezelligheid dan graag een vuurtje thuis. Maar voor de buren kan dit grote overlast veroorzaken. Volgens het Longfonds is het fijnstof van houtkachelrook een groot gevaar voor de gezondheid en zijn we ons niet bewust van de gevaren. Maar hoe schadelijk is zo’n vuurtje nou precies voor de gezondheid en hoe kunnen we hier verantwoordelijker mee omgaan?

Kwetsbare mensen dupe van bureaucratie in de zorg

Kassa volgt al vijf jaar lang mensen die te maken hebben met onnavolgbare bureaucratie in de zorg. Deze week verscheen een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) waarin harde conclusies worden getrokken: kwetsbare mensen zijn de dupe van het huidige systeem.

Praat live mee, like en volg Kassa!

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.
Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!