Kassa

Zaterdag in Kassa: Nederlandse vakantieparken in de uitverkoop

05-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
5613 keer bekeken
  •  
vakantiepark 2 1127

Zaterdag in Kassa staat de volledige uitzending in het teken van Nederlandse vakantieparken. Investeerders vervangen massaal oude vakantiewoningen voor luxueuze villa’s, die voor veel bewoners niet te betalen zijn. Sommige mensen recreëren zelfs al veertig jaar op een vakantiepark. Moeten zij nu wijken voor de rijken?

In de uitzending gaat Kassa dieper in op de rechten van recreanten en de opmars van grote ketens die steeds meer vakantieparken opkopen. Op dit moment is namelijk zo’n 60 procent van de Nederlandse vakantieparken in handen van buitenlandse investeringsmaatschappijen. Wat betekent dit allemaal voor de consument? Moeten de recreanten plaatsmaken voor investeerders of zijn recreanten op een vakantiepark zonder huurbescherming toch niet altijd kansloos?

Ook kijken we naar de investeringen van dure vakantiewoningen. In 2020 waren namelijk ruim 7300 recreatiewoningen in Nederland verkocht. Dat is een stijging van maar liefst 70 procent ten opzichte van 2019. Is investeren dan echt zo slim? We laten schrijnende verhalen en schokkende cijfers zien.

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Elviertje
Elviertje25 jan. 2022 - 9:30

@HansBlom,Heeft U al antwoord gekregen op uw vraag over een vereniging van Eigenaren? Ik zit ook in een chalet met eigen grond en ben benieuwd hoe we dit kunnen oppakken.

HansBlom
HansBlom6 nov. 2021 - 19:08

Wij zijn eigenaar van een chalet met grond bij vakantiepark Topparken. Probleem: er bestaat geen Vereniging van eigenaren op het park, wel een eigenaren desk. Voor de oprichting van een VVE moet je de personalia van eigenaren hebben. Door de wet AVG is dit niet mogelijk. Hoe kunnen wij toch een VVE oprichten, zodat we juridisch sterker staan als eigenaar? Speelt deze situatie ook bij andere vakantieparken? Het blijkt dat we geen rechten hebben, wel plichten! Graag uw antwoord.

JannieBoe
JannieBoe6 nov. 2021 - 7:32

En ja hoor, daar is ie weer honza23, de 'links' kaart wordt weer getrokken. De basis van onze samenleving is dat we het samen moeten doen met de verplichting wat mij betreft om zo goed mogelijk voor elkaar te zorgen. Waarbij het woord 'geld' zoveel mogelijk op de achtergrond mag blijven. Mensen met een smalle beurs genieten van een betaalbare plek op een vakantiepark. Dat park wordt door een investeerder opgekocht en daarna zijn de mensen met een smalle beurs vertrokken. 'Links populistisch?' Het is wat er feitelijk gebeurt. Het is asociaal in de meest letterlijke zin van het woord.

2 Reacties
Donuts
Donuts7 nov. 2021 - 11:17

Laat me niet lachen, het woord 'geld' staat vooral bij links altijd op de voorgrond!

JannieBoe
JannieBoe8 nov. 2021 - 14:12

Ja, precies! En dan hoe je het geld zo eerlijk en rechtvaardig mogelijk verdeelt.

coar
coar5 nov. 2021 - 10:51

Bij mij weten kun je nooit de grond kopen op vakantieparken,en daar zit het probleem je bent overgeleverd aan de grillen van de eigenaar die bepaalt wat je mag en niet mag en heeft bij verkoop een grote vinger in de pap en bepaalt wat er op zijn grond gebeurt.zolang je de grond er niet bij kunt kopen ben je aan de goden overgeleverd.

1 Reactie
deexpert
deexpert5 nov. 2021 - 11:16

Beste coar, Hangt van het Park af. Jammer genoeg hebben zeer veel mensen huisjes (lees chalet , stacaravan) gekocht op een park op basis van erfpacht of kort lopende contracten. En die erfpacht is in veel gevallen nu voorbij. In mijn optiek huftergedrag. Zelfs de gemeente Rotterdam is voornemens een park in eigendom aan een investeerder te verkopen. mvrgr

honza23
honza235 nov. 2021 - 10:26

"Moeten zij nu wijken voor de rijken?" Kunt u a.u.b. voortaan zulke links-populistische onderbuikparolen weglaten? Geld verdienen begint bij investeren, en dat is de basis van onze hele economie en maatschappij. Dat heeft consequenties, voor kleine bedrijven, voor consumenten, voor burgers. En nee, niets blijft bij het oude...

1 Reactie
Zwartemagica
Zwartemagica5 nov. 2021 - 14:55

Mag de waarheid niet gezegd worden? Ja de armere gezinnen en de gepensioneerden moeten wijken. Kinderen die niet met hun ouders in het vliegtuigje naar warme oorden op vakantie kunnen. Kinderen die op een flat wonen en waarvan de camping hun uitlaadklep is. Gepensioneerden die hun laatste centjes in hun chalet stopte om daar heerlijk te genieten van het sociale leven op de camping. Waar vroeger je met de nek werd aangekeken als je zei dat je naar de camping ging. (lees associatie met een tokkie) zo word er nu grof geld gemaakt door de pandemie en parken te pas en te onpas overgenomen. Geld verdienen is oke, maar dit gaat over lijken. Er zijn zelfs mensen die zelfmoord hebben gepleegd omdat hun alles werd afgenomen. In een welvarend land als Nederland waar zoveel rechten en plichten zijn mag je toch verwachten dat je als consument ook hier beschermd word. Maar dat blijkt dus niet zo te zijn. Mensen die in 2020 een voorziening kopen en in 2021 een brief krijgen dat ze eraf moeten. De macht van een eigenaar van de grond is buitensporig hoog. Zo hoog zelfs dat hij geen enkele rekening houd met de huurders en hun zelfs al het hem niet aanstaat als je een beetje tegenspraak geeft jouw een verbod geeft om op het terrein te komen! Zodat je jouw eigen hut niet meer in kan. Dus ja honza23, letterlijk over de rug van de armen worden de parken nu uitgemolken. Corona kost letterlijk vele levens in alle opzichten ! Ergste is nog dat permanente bewoning is verboden, dus iedereen werd gedoogd word er nu afgegooid, en straks als alle parken weer leeg staan met mooie huisjes, gaat de overheid permanente bewoning legaal maken, want er is woningnood. Wij hebben op ons park meegemaakt dat een dame op leeftijd, midden in de winter werd afgesneden van gas en licht en in de kou mocht zitten omdat ze de huur al 16 jaar netjes per maand betaalde, en de nieuwe eigenaar dit niet accepteerde!! Kan dat JA, en dat soort malafide praktijken moet tegengehouden worden. Vergis je ook niet in het witwassen van crimineel geld, vele huisjes die leeg staan worden zogenaamd verhuurd op papier en zo een makkelijke manier om zwart , wit te maken!! Een dunne lijn tussen de onder en boven wereld, waar het al lang niet meer gaat om het plezier van recreëren. Het is puur malafide witwas praktijken. Als laatst al die dure nieuwe woningen kun je kopen als investering, maar vergis je niet, je betaald een hoop geld voor zo een 2e recreatiewoning, en bent vaak verplicht om daarbij bij de parkeigenaar een duur onderhoudscontract af te sluiten, en dat zorgt er ook weer voor dat er van dat hoog beloofde rendement niet veel overblijft... De enige die zijn zakken vult.... Al met al , tegenwoordig is er het leed wat vakantieparken heet en het is een groot schandaal dat dit kan, en dat de recreanten geen rechten hebben!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!