Kassa

Zaterdag in Kassa: Hypotheekverstrekkers verzaken zorgplicht

23-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis-euro_62.jpg
De huizenprijzen dalen en minister De Jager waarschuwt voor zwaar weer. Het gaat al maanden niet goed op de beurs. Voor iedereen met een beleggingshypotheek zijn het onzekere tijden. Veel van die beleggingshypotheken leveren veel te weinig op en veel mensen maken zich zorgen over de restschuld. Kassa deed onderzoek onder de bezitters van zo'n hypotheek en bespreekt de resultaten uit dit onderzoek morgen in de studio.
Zaterdag in Kassa: zorgen over de beleggingshypotheek
Een familie uit Bergen op Zoom sloot in 2000 een hypotheek af waarbij via beleggingen een bedrag van 141.500 euro bereikt zou worden. Nu ziet het er naar uit dat ze na 26 jaar trouw betalen, met een negatief saldo blijven zitten. Ze krijgen dus nul euro en hebben slapeloze nachten. Ze gingen om raad vragen bij hun adviseur, die hen deze hypotheek had aangeraden. Hij zei: "nou, dat zal wel loslopen, doe maar niks". Hypotheekverstrekker ASR biedt een compensatie aan van een paar honderd euro. ASR legt uit.
Bovenstaand verhaal is niet alledaags, maar vergelijkbare problemen komen veel meer voor. Bijna een vijfde van alle hypotheken is een beleggingshypotheek. Maar nu het al zo lang slecht gaat op de beurs, leveren die beleggingen in de regel veel te weinig op. Aan het eind van de looptijd blijft er dan een restschuld over. Wat moet je nu doen? Veel mensen leggen die hypotheekpapieren ver weg in de la en hopen dat het beter wordt. Dat is het stomste wat je kunt doen, zegt Kapé Breukelaar, Kassa’s vaste financieel analist. Banken en verzekeraars hebben een zorgplicht ten opzichte van hun klanten. Zij moeten zélf contact opnemen en ingrijpen als het mis dreigt te gaan met zo’n hypotheek. Uit onderzoek van Kassa blijkt dat bijna geen hypotheekverstrekker dat doet. De toezichthouder Autoriteit Financiële Markten is in de studio.
Opmerkelijke actie van Intertoys en Lego
Speelgoedconcern Lego heeft een leuke actie opgezet in de speelgoedgids waarmee de lezer voor 1500 euro aan Lego-speelgoed kan winnen. De gids is 5,5 miljoen keer gedrukt en elk huishouden krijgt er eentje in de bus. Via een 'unieke' code kan je de prijs winnen. Maar hoe uniek is die code eigenlijk?
Kassa is morgen om
18.55 op de buis, op
Nederland 1 .
Praat mee via Twitter
Meetwitteren over beleggingshypotheken en hypotheekverstrekkers? Gebruik
#kassa in uw tweet of klik hier  om mee te discussiëren! Zaterdag niet in de buurt van de televisie? Geen nood! U kunt via deze pagina de uitzending ook live bekijken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!