Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Zaterdag in Kassa: Erfbelasting bij weeskinderen; hoe zit dat?

13 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
verdriet jongere 1127
In Kassa gaan we in op de erfbelasting bij minderjarige weeskinderen. Wat gebeurt er als zij in hun ouderlijk huis willen blijven wonen, maar deze belasting niet kunnen betalen? Ook nemen we claims en verpakkingen onder de loep en kijken we kritisch naar de fikse kosten die incassobureaus en deurwaarders rekenen. En Ciana komt weer in actie met de Belbus! 

Erfbelasting onbetaalbaar voor weeskinderen

Een kind dat in korte tijd beide ouders verliest. Dat komt gelukkig niet vaak voor. In Nederland worden jaarlijks 350 kinderen onder de 18 wees. Wat gebeurt er als je in het huis van je overleden ouders wilt blijven wonen, maar de erfbelasting niet kan betalen?

Claims en verpakkingen onder de loep

Als je verschillende producten uit de supermarkt nader onderzoekt, valt je misschien iets op dat je al winkelend niet direct doorhebt. Denk bijvoorbeeld aan een uiterst niet-duurzame verpakking, een ‘lok ingrediënt’ op de foto dat nauwelijks in het product verwerkt blijkt te zijn of het inspelen op een gezondheidstrend, terwijl het product zelf veel suiker en vet bevat... Welke producten steken daar met kop en schouders bovenuit en waar moet je als consument op letten?

Fikse kosten incassobureaus en deurwaarders

Door de coronacrisis en baanverlies liggen bij steeds meer mensen betaalproblemen op de loer. En wie niet betaalt, krijgt een incasso- en uiteindelijk deurwaarderskantoor op zijn dak. Die berekenen fikse kosten over jouw rekening, waardoor je verder in de problemen terecht kunt komen. Zaterdag hoor je in Kassa alles over deze kosten en hoe je ze in de hand kunt houden.

Strengere regels voor reclame op YouTube door vloggers

Afgelopen week werd bekend dat door de nieuwe Mediawet de regels omtrent reclame, sponsoring en productplaatsing op YouTube veranderen. Dit kan betekenen dat vloggers die in hun video’s reclame maken voor merken waar zij in geld of natura een vergoeding voor ontvangen ook ineens onder strenge wetgeving vallen. Hoe zit dit precies? We bespreken het met advocaat reclamerecht Joost Becker.

Vermeld dierlijke stoffen in medicijnen op verpakking

Paracetamol, cinnarizine of ibuprofen. Het zijn voorbeelden van medicijnen waar stoffen van dierlijke oorsprong in zitten. Dat staat echter niet duidelijk op de verpakking of in de bijsluiter vermeld. Dat is lastig voor onder andere hindoes, moslims, joden en veganisten. Zij willen deze producten niet consumeren.

Belbus: Geld spoorloos bij GoPro

Kevin uit Drachten bestelt in september een GoPro actiecamera op Gopro.com. Hij betaalt direct 414,96 euro via iDeal. Gek genoeg ontvangt hij nooit een bevestigingsmail, en ook de bestelling volgt niet. Als hij contact opneemt, krijgt hij een opmerkelijke reactie: ze zeggen namelijk dat ze het geld nooit hebben ontvangen...

Praat live mee, like en volg Kassa!

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.
Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

mejn24
mejn2414 nov 2020 - 23:14

Gewoon trouwen met je vriend en dan een goed testament laten maken. Opgelost !. Hoe komt het dat er al geen testament was, nadat je al een echtgenoot verloren bent. Op zich wel een verschrikkelijk verhaal. Heel veel sterkte.

Janitavfh
Janitavfh13 nov 2020 - 11:32

Dat met die erfbelasting is wel te ontwijken, er is al jurisprudentie n.a.v. erfenis boerenbedrijf. Uitspraak (eerste) 1 miljoen euro is erfbelasting vrij. Overigens is het wel raar dat als je de erfbelasting over een bedrag onder dit vrije bedrag wel betaald, je dit niet kunt terug vorderen.

1 Reactie
tijger1
tijger114 nov 2020 - 19:16

Aar dan wordt het boerenbedrijf voortgezet. Dat is heel wat anders. Een kind van 13 kan/mag trouwens niet alleen zelfstandig wonen.
En dan nog, nu zoveel erfbelasting? Kind zal toch al van vader geërfd hebben, waarover al erfbelasting is betaald.