Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zaterdag in Kassa: Gaat kinderarbeid online door?

08-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1126 keer bekeken
  •  
kinderen scholieren schoolreisje 930

Zaterdag laten we in Kassa zien dat jonge kinderen online worden ingezet voor marketingdoeleinden. 'Familievloggers' verdienen op YouTube en Instagram geld met filmpjes, terwijl er strenge regels gelden voor kinderarbeid. Kan dit zomaar? Verder zie je in de supermarkt steeds vaker kartonnen waterflesjes zónder statiegeld. Zijn deze echt beter voor het milieu dan plastic flesjes? En tot besluit: je zit in een rolstoel en je huis heeft dure aanpassingen nodig. Wat moet je de doen als de gemeente zegt: "Ga maar verhuizen"?

In Nederland gelden strenge regels om kinderarbeid te voorkomen. Kinderen mogen niet werken, tenzij daarvoor expliciet toestemming is gegeven door de Inspectie. Dit geldt bijvoorbeeld voor deelname van kinderen aan een toneelstuk of televisieprogramma. Toch zie je online veel jonge kinderen van zogeheten ‘familievloggers’ die hun geld verdienen met dagelijkse video’s op YouTube, of kinderen van influencers die in berichten op Instagram onderdeel zijn van promotie voor een merk of bedrijf. Hiervoor gelden in principe dezelfde regels, maar lijkt toezicht en handhaving van buitenaf een stuk lastiger. Deskundigen maken zich zorgen. 

Aanpassen of verkassen?

Er is een groot tekort aan koopwoningen en huurwoningen worden onbetaalbaar. Maar wat gebeurt er als je niet meer in je huis kan wonen omdat je door ziekte of beperking in een rolstoel zit, er allerlei dure aanpassingen aan je huis gedaan moeten worden en de gemeente zegt: "Ga maar verhuizen"?

Drankkartons (zonder statiegeld) beter voor het milieu?

Je ziet ze steeds meer in de supermarkt: kartonnen waterflesjes zonder statiegeld. De drankkartons lijken beter voor het milieu dan plastic flesjes. Maar is dat wel zo?

Praat live mee, like en volg Kassa

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan. En heb je een consumentenvraag? Stel 'm dan op ons forum Vraag & Beantwoord.

Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!