Kassa

Zaterdag in Kassa een terugblik op afgelopen seizoen: wat zijn de ontwikkelingen?

28-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Persfoto Amber
Zaterdag in Kassa blikken we terug op het afgelopen seizoen. We maakten tientallen onderwerpen, van bureaucratie in de zorg tot aan QR-fraude. Welke belangrijke onderwerpen heeft Kassa allemaal behandeld en wat zijn hierin de ontwikkelingen?

#RegelHet

In oktober 2019 startte Kassa de actie #RegelHet. Twee uitzendingen stonden in het teken van de bureaucratie in de hulpmiddelenzorg. De verantwoordelijke minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vertelde in de tweede uitzending over een ambitieus actieplan en beloofde beterschap.
Onder meer Tiny Romviel uit Boekel deelde zijn verhaal met de minister. Tiny heeft ALS en wachtte al zo’n twee jaar op een passende rolstoel. Na tussenkomst van De Jonge kreeg Tiny – binnen een week – alsnog een rolstoel die perfect op hem is afgestemd. Goed nieuws dus, maar helaas werd Tiny eind maart getroffen door het coronavirus. Door zijn gezondheidsproblemen is het kantje boord geweest voor Tiny, maar als bij wonder overleeft hij het virus. De extra hulpmiddelen die hij vervolgens (tijdelijk) nodig heeft, worden binnen no time geregeld door de WMO.

Nabestaandenpensioen

In februari en maart besteedden we aandacht aan mensen die geen aanspraak kunnen maken op het nabestaandenpensioen van hun partner. Miranda Moes deelde haar verhaal nadat ze nul op het rekest kreeg bij pensioenfonds ABP, omdat zij en haar partner (en tevens vader van haar twee kinderen) geen samenlevingscontract hadden. Na onderzoek van Kassa bleek Miranda opeens wél in aanmerking te komen voor het nabestaandenpensioen.

Huurtoeslag

In oktober 2019 en januari 2020 stonden we stil bij een fout van de Belastingdienst, waardoor huurders onterecht hun huurtoeslag kwijtraakten. Ook Hans en Inge uit Deventer verloren hierdoor hun huursubsidie, nadat Inge in 2016 een ontslagvergoeding kreeg en ze daardoor te veel vermogen zouden hebben. Uit een bericht van de Belastingdienst bleek tot hun schrik dat ze het verworven recht op huurtoeslag definitief waren kwijtgeraakt. Onjuist, zo blijkt nu. Want vanaf 2017 was hun inkomen en vermogen alweer gezakt tot onder de toeslaggrens.
Na Kamervragen van Pieter Omtzigt en Erik Ronnes informeerden minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Van Huffelen (Financiën) de Tweede Kamer in juni namelijk dat het verworven recht op huurtoeslag met terugwerkende kracht vanaf 2014 wordt gerepareerd voor huishoudens die ongunstig zijn behandeld.
In de uitzending blikt Kassa nog meer terug op onderwerpen als QR-fraude, wachtlijsten in de ggz en onveilige parkeergarages door elektrische auto's.
Kassa is zaterdagavond 29 augustus live om 19:20 op NPO1.

Meer over:

terugblik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

vergeergr
vergeergr30 aug. 2020 - 9:48

natuurlijk eerst WEER alles herhalen en zoek eens een andere presentatrice deze is ZO verschrikkelijk slecht dat ik niet meer kijk, doe maar weer Brecht van Hulten

Airdive
Airdive29 aug. 2020 - 17:37

Helaas negatieve review: ik vond de vorige presentatrice professioneler, deze dame lacht wel erg veel...zoveel zelfs dat je alleen dat nog naar ziet.

1 Reactie
vergeergr
vergeergr30 aug. 2020 - 9:49

[Redactie heeft deze comment verwijderd op basis van de spelregels.]

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!