Kassa

Zaterdag in Kassa: Duizenden euro's kwijt door spoofing (bankhelpdeskfraude)

04-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
Hack crimineel internetfraude
Zaterdag in Kassa besteden we aandacht aan de buurtbus. Want door de coronacrisis rijdt deze niet meer. Verder hebben we een update over de gevaarlijke cv-ketels van Ferroli en gaan we het hebben over ‘spoofing’, een vorm van fraude waarbij criminelen zich voordoen als een medewerker van een fraude-afdeling.

Duizenden euro’s kwijt door bankhelpdeskfraude (spoofing)

Je wordt gebeld door de alarmlijn van je bank; er zijn vreemde transacties gesignaleerd op je rekening en ze gaan je helpen dit te stoppen. Precies wat je van de bank zou verwachten. Maar een uur later is ineens al je spaargeld weg! Zo werden de afgelopen maanden tientallen mensen het slachtoffer van ‘spoofing’, een vorm van fraude waarbij criminelen zich voordoen als een medewerker van de fraude-afdeling.

Buurtbus rijdt niet

Kuchschermen, mondkapjes, 1,5 meter. Niemand is het ontgaan dat het reizen met het openbaar vervoer er sinds corona heel anders uitziet. Maar met al die maatregelen kom je uiteindelijk wel aan op je reisdoel. Helaas geldt dat niet voor iedereen. Er is één vorm van openbaar vervoer die al sinds half maart stilligt, namelijk de buurtbus. Wat betekent dat voor de mensen die daar normaal gebruik van maken en wanneer gaat de buurtbus weer rijden?

Thermische voorziening nog niet beschikbaar voor gevaarlijke cv-ketels Ferroli

Op 16 maart 2019 liet Kassa zien dat er in Nederland zo’n 150.000 gevaarlijke cv-ketels van het merk Ferroli hangen die woningbranden kunnen veroorzaken. Na onderzoek van de NVWA werd besloten dat de fabrikant een thermische voorziening moet aanbrengen die de ketels uitschakelt bij oververhitting. Maar die is nog steeds niet beschikbaar, terwijl de calamiteiten blijven binnen stromen bij Kassa. Hoe is dat mogelijk?

Praat live mee, like en volg Kassa!

Praat gezellig mee op Twitter. Gebruik #KassaTV in je tweet om mee te discussiëren.
Like ons ook op Facebook en volg ons op Instagram en LinkedIn!
Wil je de nieuwsbrief ontvangen met consumentennieuws en alles over Kassa? Meld je dan hier aan.
Kassa is er zaterdag om 19:05 live bij BNNVARA op NPO 1. Kijk jij ook?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Wiebe W
Wiebe W5 sep. 2020 - 17:19

Suggestie voor terugdringen spoofing: Door het tijdselement zelf aan het dagmaximum te koppelen kan klant beschermd worden. Nu is dat bij ING automatisch één kwartier. ALs met dat kan aanpassen naar bijv één dag dan kan het niet meer met doormiddel van een telefoontje en heeft de klant de tijd om na te vragen. De slachtoffers hebben nooit ad hoc zo'n groot bedrag nodig.

2 Reacties
christina Tulner
christina Tulner5 sep. 2020 - 18:01

goed idee!

vicvrij
vicvrij5 sep. 2020 - 19:59

Deze suggestie heb ik de ING verleden jaar gedaan naar aanleiding van de Microsoft scams en QR code scams waar rekeninghouders in minder dan 20 minuten van al hun spaargeld werden beroofd ver boven de door de klanten ingestelde dag limiet. Deze scams gebruikten een betalingsverzoek en onherkenbare spyware om bevestigingscodes te stelen waarmee ze de daglimiet ophoogden (dus de klanten deden dat dan niet eens zelf), in feite is dat dus een soort phishing. Toch zeiden de banken ook in die zaken, dat de klanten "grof nalatig" hadden gehandeld. Dat de daglimiet bij ING in een kwartier gewijzigd kan worden is pas sinds 2014 zo, daarvoor kostte het een dag. Het is dan ook niet vreemd dat direct daarna het aantal scams met de tienduizenden Euro per slachtoffers enorm toenam. Bij Microsoftscams zijn er zelf helemaal geen waarschuwingen naar de klanten uitgegaan zodat deze jaren door konden gaan en er duizenden slachtoffer zijn gevallen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!