Kassa

Zaterdag in Kassa: De schadelijke effecten van 3D

02-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kassa_brecht_goed_groot.jpg
Deze zaterdag begint het nieuwe seizoen van Kassa. In de uitzending besteden we aandacht aan de schadelijke effecten van 3D. Verder: gedupeerden van Koersplan krijgen meer geld. En natuurlijk de Belbus en de prijspakker van de week. 
Schadelijke effecten van 3D
We krijgen steeds meer te maken met beeld in 3D. Niet alleen grote films komen in 3D uit, maar ook televisies en games hebben de driediemensionale aantrekkingskracht ontdekt. En dat blijkt niet voor iedereen zonder gevaar. Onder leiding van hoogleraar Bewegingsleer Jelte Bos (VU) heeft Kassa getest wat er precies met je gebeurt na het kijken van een 3D film. Proefpersonen zijn net zo instabiel als mensen die een paar glazen bier gedronken hebben. En dat kan dus invloed hebben op de rijvaardigheid, zegt Jelte Bos. Voor jonge kinderen is 3D helemaal oppassen geblazen. Tot drie jaar is het echt schadelijk om naar 3D te kijken en kinderen tot en met zes jaar kunnen een lui oog krijgen, zegt neurowetenschapper Hans van der Steen (Erasmus MC). Linda Voortman (Tweede Kamerlid voor Groen Links) reageert in de studio.
Gedupeerden Koersplan krijgen meer geld
Een van de meest verkochte woekerpolissen is Koersplan van Aegon. Een spaarplan dat eigenlijk een belegging bleek te zijn, met torenhoge kosten. Bijna 700.000 mensen deden eraan mee. Deze zomer heeft de rechter bepaald dat (alle) deelnemers van de “Stichting Koersplan de weg kwijt” een behoorlijke schadevergoeding moeten krijgen. Volgens de rechter heeft de verzekeraar zich schuldig gemaakt aan misleiding. Gemiddeld kunnen “spaarders” tussen de 1000 en 2000 euro schadevergoeding uitgekeerd krijgen, als het arrest stand houdt in cassatie. Kassa, zaterdag op Nederland 1 van 18.55 tot 19.25.
Twitter
Meetwitteren over de effecten van 3D? Gebruik #kassa in uw tweet of klik hier om mee te discussiëren! Zaterdag niet in de buurt van de televisie? Geen nood, u kunt via deze pagina  de uitzending ook live bekijken.

Meer over:

kassa, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!