Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Zaterdag 26 september om 19:05npo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

'Zakkenrollen tot duizenden euro's mogelijk door contactloos pinnen'

4 feb 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Bankpas 930 x 520
Zakkenrollers kunnen door middel van contactloos pinnen veel grotere bedragen buit maken dan voorheen door banken en consumenten werd gedacht.  Dat blijkt na een test met een mobiele pinautomaat door de Consumentenbond.
Geen limiet op contactloos pinnen
Volgens banken kunnen mensen geen grotere bedragen dan 50 euro betalen met contactloos pinnen. In realiteit klopt dit niet: in principe kunnen consumenten ieder gewenst bedrag contactloos betalen. Elk bedrag kan dus contactloos gerold worden door criminelen die in het bezit zijn van de juiste pincode. 
Test
In de test van Consumentenbond blijkt dat een crimineel met een draagbaar pinapparaat elk willekeurig bedrag kan stelen door vlak langs iemand te lopen die zijn pinpas op zak heeft. Als vervolgens de juiste pincode wordt ingevoerd op het apparaat, wordt het geld op de pas overgemaakt naar een andere rekening.
Voorkomen
In een begeleidende video licht Consumentenbond mensen voor hoe ze het risico op "contactloos zakkenrollen" kunnen verminderen. Eén van de genoemde oplossingen is een speciaal beschermhoesje om de pas doen of om de pas in een portemonnee met een metalen behuizing te bewaren.
Uitschakelen
Wat ook altijd nog een alternatief kan zijn is de functie contactloos betalen uitschakelen op de pinpas. Dit kan zowel telefonisch als via telebankieren. Bij alle banken is het mogelijk de contactloze functie uit te schakelen, behalve bij ABN Amro. Daar moet je een nieuwe pas aanvragen als je niet contactloos wilt betalen.
Bekijk de onderstaande video om het onderzoek te zien en wat je kunt doen om het risico zo klein mogelijk te houden.
De Consumentenbond roept de banken op snel een einde te maken aan deze mogelijkheid. 

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!