Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Een brandveilige woning; hier moet je op letten

21 feb 2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
399 keer bekeken
huis 1127 (2)
De brandweer krijgt jaarlijks duizenden meldingen van woningbranden. Daarbij vallen ieder jaar honderden gewonden en tientallen dodelijke slachtoffers. Jij kunt gelukkig heel wat doen om je huis brandveilig te maken. We zetten op een rijtje wat je wel en niet moet doen.
De meeste branden worden veroorzaakt door stoken van kachels, koken en elektrische apparaten. Bij het koken kan bijvoorbeeld een pan of het fornuis zelf in brand vliegen. Bij het stoken kan vies en nat loofhout voor een brand zorgen en bij elektrische apparaten kan een storing de boosdoener zijn.
Brandweer Nederland raadt aan om tijdens het koken een kookwekker te gebruiken en om geen brandbare spullen dichtbij het fornuis neer te zetten. Voor het stoken wordt aangeraden om schoon en droog loofhout te gebruiken dat minimaal 1,5 jaar is gedroogd. Ook moet de schoorsteen minimaal eens per jaar gecontroleerd worden door een schoorsteenveger. Voor elektrische apparaten geldt: reinig filters, bijvoorbeeld van de wasmachine of wasdroger, en hou de ruimte bij apparaten stofvrij. Wist je dat veel wasdrogers een tweede filter hebben? Zamarra legt het hier uit.

Woonkamer

In de woonkamer heb je allerlei producten, materialen en stoffen die voor een brand kunnen zorgen. We zetten een aantal op een rijtje en waar je op moet letten:
Kaarsen. Sfeervol, maar brandgevaarlijk. Zet kaarsen niet op tochtige plekken of dicht bij gordijnen. Gebruik een stevige kandelaar en geen brandbare kaarsenstandaards. Waxinelichtjes moet je op een onbrandbare ondergrond zetten.
Halogeenlampen. Halogeenlampen kunnen erg warm worden. Hang ze niet bij gordijnen of te dicht op het plafond. Je kunt ze ook vervangen voor led- of spaarlampen.
Televisie. Heb jij een televisie met zo’n uitstekende achterzijde, oftewel een beeldbuis? Zet deze dan uit als je weggaat of gaat slapen. Oude televisies trekken veel stof aan. De stof kan door de warmte ontbranden.
Bij het sluiten van de binnendeuren heb je ruim twee keer zoveel tijd om te vluchten bij een brand. Dat blijkt uit een proef van Oefencentrum Crailo in 2016. Bij open deuren is er na 3,5 minuut geen overleefbare situatie meer, terwijl dit bij gesloten deuren meer dan tien minuten is.

Slaapkamer

Ook in de slaapkamer zijn er risico’s. Let bijvoorbeeld op het volgende:
Elektrische deken. Lekker warm! Maar een elektrische deken kan door kortsluiting of oververhitting een brand veroorzaken. Test de deken als je ‘m weer gaat gebruiken. Gebruik je ‘m niet meer? Rol de deken op, want als je ‘m opvouwt dan beschadig je mogelijk de bedrading.  
Stroomstoring gehad? Trek stekkers eruit. Dit geldt in principe ook voor in de woonkamer. Een elektrisch product kan kortsluiting geven na een plotselinge stroomstoot.

Keuken

In de keuken kun je snel een brand veroorzaken. We zeiden het al; een pan of het fornuis zelf kan makkelijk in brand vliegen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een oven, magnetron of frituur.
Heb je vlam in de pan? Blus dit niet met water. Dit kan namelijk zorgen voor een enorme steekvlam. Draai ook gelijk het vuur uit, dek de pan af met een passende deksel en zet ook meteen de afzuigkap uit. Laat de pan vijftien minuten afkoelen.

Rookmelder, brandblusser of branddeken, vluchtroute

Een rookmelder kan natuurlijk niet ontbreken in je woning. Je kunt een rookmelder het beste plaatsen op het plafond. De melder moet ten minste vijftig centimeter van de muur geplaatst worden en mag niet in de buurt van ventilatieopeningen of radiatoren hangen. Heb je meerdere rookmelders? Dan is het verstandig om gekoppelde rookmelders te gebruiken. Daarnaast moet je de rookmelder regelmatig testen.
Een beginnende brand kan soms zelf geblust worden met een brandblusser of blusdeken. Dit moet je alleen doen als je nog zonder gevaar de woning uit kunt komen en er nog weinig rookontwikkeling is.
De brandweer is niet gelijk ter plaatse, dus het is verstandig om een vluchtplan te hebben. Volgens Brandweer Nederland heb je vaak maar drie minuten om jezelf te redden, omdat een woningbrand zich snel uitbreidt. Hier lees je waar een vluchtplan aan moet voldoen.

Checklist Brandweer Nederland

Brandweer Nederland heeft een handige checklist gemaakt om te controleren of jouw woning voldoet aan de brandveiligheidseisen. Raadpleeg de checklist hier.
Bron: Brandweer Nederland, Rijksoverheid

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

rebek
rebek1 mrt 2020 - 17:39

Mn ex vond t onzin maar ik houd altijd n vluchtroute toegankelijk, naar iedere ruimte

Ina van Kastel
Ina van Kastel26 feb 2020 - 18:05

Wat te doen met electrische rolluiken? Bij brand is er geen stroom meer. Waarom maken ze niet standaard de mogelijkheid deze ook met de hand te kunnen bedienen. Ik laat mijn rolluik 's nachts een stuk open voor de veiligheid.

schjwk
schjwk26 feb 2020 - 10:06

Wat een slecht verhaal. Dit moet je aan profs overlaten om uit te leggen. Hoe werkt het met condensdrogers en warmtepompdrogers?

2 Reacties
honza23
honza2326 feb 2020 - 10:44

Simpel: niet gebruiken als je afwezig bent of slaapt. En filters reinigen.

Hajon
Hajon26 feb 2020 - 12:19

Niet zo mopperen, het mag immers geen ellenlang verhaal worden. Onderaan staat een link naar een prima folder van de brandweer zelf.