Kassa

Zó maak jij je ramen en spiegels het beste schoon!

06-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1704 keer bekeken
  •  
ramen lappen wassen glazenwasser 1127
Het kan best een flinke klus zijn om alle ramen en spiegels in je huis blinkend schoon te krijgen. Maar hoe krijg je het beste resultaat, zonder strepen en achtergebleven waterdruppels? Wij zetten het voor je op een rijtje. 
Vogelpoep, stof en vette vingerafdrukken op je ramen of spiegels kunnen je uitzicht flink verpesten. Sommige viezigheden kun je er met een doekje zo afkrijgen, voor andere vlekken moet je even wat meer je best doen. Ook wil je voorkomen dat er vieze waterdruppels achterblijven. Voor het beste resultaat kun je de volgende tips toepassen.

Zorg voor goed materiaal

Voor het schoonmaken heb je een emmer, zeem, doekje, spons en trapje nodig. En voor moeilijk te bereiken plekken heb je een telescoopsteel nodig. Zo kun je eventueel voorkomen dat je op een gammel trapje moet staan. Check ook altijd of het rubber op je zeem nog goed is. Kleine scheurtjes of andere oneffenheden zorgen voor strepen op je raam.

Gebruik een oude krant

Dit klinkt misschien een tikkeltje vreemd, maar volgens onze schoonmaakgoeroe Zamarra kun je spiegels weer blinkend schoon krijgen met een stuk krant. Even een microvezeldoekje over de spiegel halen doet ook wonderen, maar een krant als alternatief werkt ook prima.
De truc met het krantenpapier werkt overigens ook goed om de strepen op je ramen weg te halen. De inkt van de krant neemt namelijk het vet op je spiegel of raam op, waardoor vieze vingerafdrukken zo verdwijnen. Bovendien is een krant pluisvrij, waardoor eventuele plukjes stof niet op je spiegel of raam achterblijven.

Maak schoon met uien en ammonia

Een uitje kan lekker zijn door een salade, maar het werkt ook goed bij het schoonmaken van je ramen. Voeg aan je emmer met warm water een in vieren gesneden en gepelde ui toe. Dat ontvet je raam en zorgt ervoor dat er geen strepen achterblijven. Voeg ook nog een paar druppels afwasmiddel toe, maar niet te veel! De zeep maakt het juist weer vet en dat kan averechts werken op je ramen.
Ammonia kun je ook gebruiken om je ramen te ontvetten, maar dit wordt niet door iedereen aangeraden. De ammonia kan de verf op het raamkozijn namelijk aantasten, vertelt glazenwasser Dennis Quick tegen NU.nl.

Zeem horizontaal en verticaal

Wanneer je zowel binnen als buiten je ramen lapt, is het slim om een andere veegrichting aan te houden bij het zemen. Als je binnen verticaal trekt en buiten horizontaal, kun je precies zien waar nog vlekken of strepen achter zijn gebleven. Dan hoef je niet beide kanten opnieuw te boenen om achtergebleven druppels of strepen weg te halen.

Maak je ramen regelmatig schoon

Om hardnekkig vuil en zelfs schade te voorkomen, is het slim om regelmatig je ramen te lappen. Een keer per maand is een goede manier om te voorkomen dat er aanslag op je raam ontstaat, net als in een douchecabine. Dit krijg je niet gemakkelijk weg.
Bron: AD.nl, NU.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!