Zó krijgen jouw planten voldoende water met deze droogte
01-09-2020
•
leestijd 2 minuten
•
91 keer bekeken
•
In Nederland is het de afgelopen tijd heel droog. Om je planten daarom voldoende water te geven zonder daarvoor kraanwater en oppervlaktewater te gebruiken, kan het opvangen van regenwater slim zijn. Want hoe zorg je dat je planten voldoende water krijgen? We zetten het voor je uiteen!
Regenton
Als je een grotere tuin hebt, is het handig om een regenton neer te zetten. Hiermee kun je goed regenwater opvangen. Het water heeft dan de temperatuur van de buitenomgeving. Dat is ook nog eens extra goed voor de planten.
Zinkput
Naast dat je regenwater kunt opvangen in een ton, kun je ook een zinkput in de tuin plaatsen. Een zinkput is een soort put, maar dan zonder gemetselde bodem. Hiermee laat je zo het hemelwater de grond inlopen.
Geef eens per week water
keer per week is volgens Anna Kemp, die te horen was in De Nieuws BV op 22 juni 2017, voldoende. Het liefst doe je dit ’s ochtends vroeg. Gericht water geven is volgens Vroege Vogels beter dan de tuin sproeien. Niet iedere plant heeft namelijk even veel water nodig.
Juiste plaatsing van planten bespaart water
Ook is het plaatsen van je planten in de tuin of op het balkon erg belangrijk. Zo houden sommige planten van schaduw. Zodra je die planten op een schaduwrijke plek zet, hebben ze ook minder water nodig. Andere planten houden juist van de zon en floreren als je ze op een zonnige plek zet.
Plant bodembedekkers
Naast dat je de planten op de juiste plek in de tuin kunt zetten, kun je ook bodembedekkers, zoals Bosanemoon of Schaduwkruid, planten. Zo zorg je dat het aanwezige vocht in de grond minder snel verdampt. Dit soort bodembedekkers vormen daarnaast geen bedreiging voor de al aanwezige planten.
Naast dat je bodembedekkers kunt planten, kun je ze ook strooien. Dat kan met boomschors, cacaodoppen, kiezelstenen of houtsnippers. Je bereikt met deze materialen hetzelfde effect als met bodembedekkers in de vorm van planten: het water in de bodem verdampt minder snel.
Vang binnenshuis afvalwater op
Daarnaast kun je volgens Vroege Vogels ook slim omgaan met het water dat je binnenshuis verbruikt. Zo kun je een emmer in de gootsteen of douche neerzetten, waarmee je water op kan vangen. Wel is het belangrijk erop te letten dat dit water niet te vies raakt en dat er ook geen zeepresten in terecht komen.
Bron: De Nieuws BV, Tuin- en Buitenleven, Vroege Vogels