Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Zó bespaar je in 2021 tot bijna 600 euro op zorgverzekering

18-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
654 keer bekeken
  •  
zorg stethoscope laptop 1127

De premies van zorgverzekeringen lopen nu nog verder uiteen dan in andere jaren. Dus valt er ook nóg meer te besparen. Financiële vergelijkingssite Geld.nl ziet na onderzoek dat de besparing op je zorgverzekering in 2021 kan oplopen tot bijna 600 euro per jaar. Dit was in 2020 nog ongeveer 500 euro per jaar.

De premieverschillen voor de zorgverzekering in 2021 werden berekend voor de meest voorkomende combinaties van zorgbehoeften. "Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 504 euro per jaar. Als je het eigen risico verhoogt naar 885 euro is het verschil 444 euro per jaar", legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Maximale besparing van bijna 600 euro per jaar

Sluit je daarnaast nog één of meerdere aanvullende verzekeringen, dan kun je hier ook nog meer op besparen. Vaak kiezen mensen voor een aanvulling voor de tandartskosten of fysiotherapie. "Als je bijvoorbeeld negen fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of tandartskosten tot 250 euro, lopen de verschillen tussen de laagste en de hoogste premies uiteen van 475 tot 823 euro", licht Bulthuis toe. "Gemiddeld over alle scenario’s is de maximale besparing op je zorgverzekering hierdoor bijna 600 euro per jaar."

Grote premieverschillen bij basisverzekeringen

Bulthuis ziet vooral bij basisverzekeringen opvallend grote premieverschillen, terwijl de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Dat de premies toch verschillen, heeft te maken met de vrije zorgkeuze. "De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze", aldus Bulthuis. Verder regel je bij de goedkoopste verzekeringen alles zelf online, terwijl je bij de duurdere zorgverzekeraars ook betaalt voor de kantoorpanden, administratie.

Duurdere verzekeraars hanteren totaalpakketten

Daarnaast zijn bij de aanvullende verzekeringen de premieverschillen zo groot, doordat de duurdere verzekeraars totaalpakketten hanteren. Daar moet je dan als je negen fysiotherapiebehandelingen wilt ook een aanvullende verzekeringen nemen voor bijvoorbeeld brillen, ondanks dat je daar misschien geen gebruik van wilt of gaat maken. "Hierdoor betaal je vaak dus ook onnodig veel premie", stelt Bulthuis.

Kortom: wie in 2021 de goedkoopste zorgverzekering kiest en daarbij kritisch kijkt naar de aanvullende verzekering, kan dankzij de enorme premieverschillen dus flink besparen.

Bron: Geld.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!