Kassa

Zó bespaar je in 2021 tot bijna 600 euro op zorgverzekering

18-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
506 keer bekeken
  •  
zorg stethoscope laptop 1127

De premies van zorgverzekeringen lopen nu nog verder uiteen dan in andere jaren. Dus valt er ook nóg meer te besparen. Financiële vergelijkingssite Geld.nl ziet na onderzoek dat de besparing op je zorgverzekering in 2021 kan oplopen tot bijna 600 euro per jaar. Dit was in 2020 nog ongeveer 500 euro per jaar.

De premieverschillen voor de zorgverzekering in 2021 werden berekend voor de meest voorkomende combinaties van zorgbehoeften. "Voor een basisverzekering met een standaard eigen risico is het verschil tussen de laagste en de hoogste premie 504 euro per jaar. Als je het eigen risico verhoogt naar 885 euro is het verschil 444 euro per jaar", legt Amanda Bulthuis van Geld.nl uit.

Maximale besparing van bijna 600 euro per jaar

Sluit je daarnaast nog één of meerdere aanvullende verzekeringen, dan kun je hier ook nog meer op besparen. Vaak kiezen mensen voor een aanvulling voor de tandartskosten of fysiotherapie. "Als je bijvoorbeeld negen fysiotherapiebehandelingen meeverzekert of tandartskosten tot 250 euro, lopen de verschillen tussen de laagste en de hoogste premies uiteen van 475 tot 823 euro", licht Bulthuis toe. "Gemiddeld over alle scenario’s is de maximale besparing op je zorgverzekering hierdoor bijna 600 euro per jaar."

Grote premieverschillen bij basisverzekeringen

Bulthuis ziet vooral bij basisverzekeringen opvallend grote premieverschillen, terwijl de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Dat de premies toch verschillen, heeft te maken met de vrije zorgkeuze. "De duurste polissen zijn restitutiepolissen. Hierbij kies je zelf naar welk ziekenhuis je gaat, zonder dat het invloed heeft op je vergoeding. De goedkoopste zorgverzekeringen zijn naturapolissen met een beperktere zorgkeuze", aldus Bulthuis. Verder regel je bij de goedkoopste verzekeringen alles zelf online, terwijl je bij de duurdere zorgverzekeraars ook betaalt voor de kantoorpanden, administratie.

Duurdere verzekeraars hanteren totaalpakketten

Daarnaast zijn bij de aanvullende verzekeringen de premieverschillen zo groot, doordat de duurdere verzekeraars totaalpakketten hanteren. Daar moet je dan als je negen fysiotherapiebehandelingen wilt ook een aanvullende verzekeringen nemen voor bijvoorbeeld brillen, ondanks dat je daar misschien geen gebruik van wilt of gaat maken. "Hierdoor betaal je vaak dus ook onnodig veel premie", stelt Bulthuis.

Kortom: wie in 2021 de goedkoopste zorgverzekering kiest en daarbij kritisch kijkt naar de aanvullende verzekering, kan dankzij de enorme premieverschillen dus flink besparen.

Bron: Geld.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

asi
asi4 jan. 2021 - 16:58

Niet alleen voor brillen, maar ook voor alle kosten rondom vruchtbaarheid, zwangerschap, kraamzorg enz. Waarom bestaat er geen aanvullende verzekering voor 50+-sers? Zijn deze kosten ooit wel eens vergeleken met de kosten voor de zgn. dure ouderen (= iedereen van 50+)?

Alexandra59
Alexandra5930 nov. 2020 - 12:05

Welke Naturapolissen werken niet met een zorgplafond?

bharmsen
bharmsen23 nov. 2020 - 10:23

Bulthuis ziet vooral bij basisverzekeringen opvallend grote premieverschillen, terwijl de dekking van de basisverzekering bij elke zorgverzekeraar hetzelfde is. Ik vind deze bewering wel discustabel aangezien er wel degelijk verschil zit in de basisverzekering, bv beperkte keuze of vergoeding etc., de besparing moet ergens vandaan komen.

trudy22
trudy2220 nov. 2020 - 11:05

Als je chronisch ziek bent dan ben je je eigen bijdrage al in februari kwijt door de medicijnen, dus aanvullende verzekering is nodig voor de ficio en ja je krijgt zorgtoeslag maar deze is echt heel beperkt ga naar inkomen.dus als je iets meer krijgt dan het minium loon ben je de sjaak

1 Reactie
audb
audb30 nov. 2020 - 11:15

Gelukkig zijn er verzekeringen waar je gespreid betalen kan. Zelf zit ik bij Ditzo en betaal voor de eigen bijdrage €38,50 extra per maand. Wat ik niet verbruik krijg ik in april gewoon terug wat als het goed gaat met me gezondheid me volgend jaar een leuk verjaardag cadeau is €321. Wel uit eigenzak maar mooi voor de rekening van de gemeente belasting.

marleenvanh
marleenvanh18 nov. 2020 - 12:08

Inderdaad. Alleen basis natura en de minst dure tandarts verzekering. Verder geen onnodige poespas en dat dan zelf online regelen. € 121,80 per maand bij Ditzo. Ik ben 63 en dus geen 'gezonde' jonge yup maar een oudere, die overigens uitgaat van het principe: 'het' is vanzelf gekomen dus 'het' zal ook vanzelf wel weer overgaan. Mijn oudtante Dora is daar, op 2 weken na, 93 jaar mee geworden......

1 Reactie
spikkel
spikkel18 nov. 2020 - 23:19

Chronische aandoeningen komen doorgaans vanzelf maar gaan niet vanzelf weg hoor ......

fransrijkx
fransrijkx18 nov. 2020 - 11:36

Men moet voorzichtig zijn met aanbeveling van natura polissen. Het kan zo maar dat je op enig moment 25% moet bij betalen. Het voordeel is dan gauw weg.

1 Reactie
audb
audb30 nov. 2020 - 11:09

Over welke behandelingen gaat dat? Alles wat in een basis verzekering zit is wettelijk bepaald maar er zijn wel enkele behandelingen die niet voor 100% vergoed worden maar als je daar geen gebruik van hoeft te maken dan hoef je heus geen dure verzekering te nemen.

audb
audb18 nov. 2020 - 11:18

1x struikelen en er moet een foto gemaakt worden en je komt in het gips dan is je besparing wel heel erg duur. €885 euro om wel te verstaan. Beter is de goedkoopste verzekering te nemen die kost €109.85 (prisewise.nl) en met fysio 9x €118.10. Bij brillen of contactlenzen is het goed vergelijken. Soms betaal je heel weinig maar moet je naar bv Pearle of eye wish of je en dat zie ik veel langs komen meer betalen dan dat je vergoed krijgt. Zo zag ik er een waar je €200 betaald om €150 vergoed te krijgen 😂

marijke77
marijke7718 nov. 2020 - 11:12

Stop met de zorgverzekeraars en kies voor www.nationaalzorgfonds.nl Veel geld gaat nu naar de zorgkantoren met hun peperdure bestuurders.

3 Reacties
marleenvanh
marleenvanh18 nov. 2020 - 12:22

Ja natuurlijk en dan, net als vroeger, grijze vullingen voor de 'fondspatientjes' (want dat was goed genoeg voor het plebs) en mooie witte voor de 'particulier verzekerden' om maar een klein voorbeeldje te geven. Ik had mij toen graag particulier verzekerd, maar dat 'mocht niet' want daarvoor verdiende ik -volgens de geleerden- niet voldoende. Er waren gezinnen van man, vrouw en 2 kinderen die niet of nauwelijk meer te besteden hadden..... Ziekenfonds? NOOIT MEER GRAAG. Maar wel 'zieken' die voor een (groot) deel zelf de oorzaak zijn (!!) van hun ziekte FLINK laten bijdokken! En ouders gewoon alle verzekeringen voor hun (zelf gewilde en zelf gemaakte!) koters laten betalen. DAN kan het allemaal een stuk goedkoper!

spikkel
spikkel18 nov. 2020 - 23:16

Ik kreeg als 'fondspatientje' gewoon witte vullingen hoor. Ze waren inderdaad wel duurder maar daar koos je zelf voor. Als je verzekerd was kreeg je 75% vergoed tot een bedrag van 2000 euro. En dat voor een tientje per maand. Moet je nu mee aankomen. Geef mij dat 'fonds' maar terug. Mijn nieuwe premie wordt bijna 180 euro per maand voor basis, aanvullend met voldoende fysio en 75% vergoeding tot 500 euro tandarts. Daar bovenop komt nog 385 euro Eigen Risico en 228 euro Eigen Bijdrage WMO + 25% tandarts e.d. Minimaal 231 euro PER MAAND. Zorgtoeslag zal niet meer worden dan 110 euro. De overige 121 euro mag ik zelf dokken. Als 'fondspatientje' moest je soms langer wachten en het was allemaal niet zo luxe maar wel veel goedkoper. Nog een groot voordeel, steeds checken of je zorgverzekeraar wel een contract heeft met een zorgverlener kan ik me uit die tijd niet herinneren. Als je een zeldzame chronische aandoening hebt is die keuzevrijheid enorm belangrijk maar inmiddels onbetaalbaar.

rinuszwam
rinuszwam25 dec. 2020 - 13:59

een nationale Zorgverzekering t.b.v. de Rijken én de Armen én alle wat er tussen zit !! met een fatsoenlijke premie die voor een ieder te betalen is !! dat is o.a. medemenselijkheid én solidariteit !!

harrybre
harrybre18 nov. 2020 - 10:24

Tot natuurlijk je goedkopere zorgverzekeraar zelfs de eigen voorwaarden aan de kant schuift, en declaraties niet uitbetaalt. VGZ: Gevraagd, of ik ipv 7 weken wachten in NL mijn NLe huisarts-verwijzing naar een neuroloog ook in Thailand gebruiken mocht? E-mail antwoord VGZ: daar voorschieten, hier declareren, maar niet meer dan NL's tarief. Totdat de declaratie kwam: niet te lezen ( als goed Thais Uni zhs in het Thais en Engels). Niet gespecificeerd genoeg ( tot een naald van € 1,25 toe) . Uiteindelijk: ondoelmatige zorg ( zie Dr Verapan Bumrungrad ( een van de top-10 medische ebstemmignen ter wereld, staan geen NLe zhsen op die lijst) op Internet: geeft wereldwijd demo's over nieuwe ontwikkelingen op zijn vakgebied: rugproblemen). VGZ: epidurale injectie in het buitenland tegen rugpijn, want... “niet volgens de stand van wetenschap en techniek, en niet veilig genoeg”. Wel zowel in NL als wereldwijd heel erg veel hits op Google van behandelende ziekenhuizen wereldwijd. http://www.cvz.nl/binaries/live/cvzinternet/hst_content/nl/documenten/rapporten/2007/rpt0711+stand+wetenschap+en+praktijk.pdf . Zo'n beetje ieder zhs op de wereld paste dit toe, zelfs het eigen Amphia in Breda) . VGZ na de 1e operatie in het VGZ-zhs AZ Klina te Brasschaat (B): ik mocht de tijd tot de 2e operatie thuis afwachten, doch MOCHT NIET ZITTEN, dus met liggend vervoer naar huis en 6 wk later weer zo opgehaald. VGZ wees de declaratie a 2 x € 186,38 af, want men had maar rolSTOELvervoer aan moeten vragen. Dat je in een STOEL juist ZITTEN moet, wat mij verboden was, was duidelijk een intellectuele stap te hoog aldaar.

Engelse drop
Engelse drop18 nov. 2020 - 10:12

Gek gezegd, als er door de corona nu eens 500.0000 mensen dood gaan. Zal de premie dan in 2022 zakken ??

1 Reactie
Erwin20
Erwin2018 nov. 2020 - 11:11

Beetje macaber, maar goed: overlijden als gevolg van een ziekte als corona kost meer dan ineens neervallen door een hartstilstand. In het laatste geval heeft de overledene niet in het ziekenhuis gelegen. Stel dat iedere Cornona dode zonder kosten overlijdt. Dan zijn er weleenswaar minder kosten maar ook minder mensen die de kosten opbrengen. Dat heeft uiteindelijk geen effect op de premie.

j85hekke
j85hekke18 nov. 2020 - 10:09

Dat kan allemaal best zo zijn maar dan mag je toch wel een dikke spaarrekening hebben voor alle kosten die je zelf bij moet betalen. Ik ben chronisch ziek en most ro dionne van een uitkering dus die mogelijkheid is er niet. En aan 9x fysiotherapie heb ik bij lange na niet genoeg in een jaar. En daar heeft mevrouw Bulthuis niet naar gekeken. Als je gezond bent kan je dat doen, maar je hoort nooit iets over besparen voor chronisch zieken. Die zijn elk jaar al € 385,00 kwijt aan eigen risico dus zou ik graag van deze mevrouw willen weten hoe het zit als je chronisch ziek bent en hoge medische kosten heb. Of zou zij mijn rekeningen bevallen zodat ik ook kan besparen?

2 Reacties
harrybre
harrybre18 nov. 2020 - 10:30

Simpel: naar zorgverzekeringen kijken, die veel meer fysio vergoeden. Tsja, u gebruikt meer zorg dan de NLe standaard, dus betaalt u ook een beetje meer. N.B.: niet vergeten, dat die 12 x ca € 130 + € 385 eigen risico maar een fractie is van de totale zorgkosten. Kijk naar uw inkomensstrookje naar de post ZVW (5,45 - 6,75 % van uw bruto - inkomen). De rest, tot ca € 6250 per hoofd per jaar komt uit de Grote Gemeenschappelijke Pot, ook wel 's Rijks Schatkist genaamd.

kraanjan
kraanjan18 nov. 2020 - 11:05

Is zorgtoeslag ook voor aantrekkelijk.

meerzicht
meerzicht18 nov. 2020 - 9:29

De premie wordt duurder? Foei! De premie wordt hoger. Sommige verzekeringen kosten te duur, ook zilk fraai Nederlands

2 Reacties
cavandijk
cavandijk18 nov. 2020 - 10:35

BESTE MEERZICHT ZILK IS OOK VOUD. ALS JE BEGRIJPEND KUNT LEZEN ZONDER KOST DAT ENIGE MOEITE EN WORD JE NIET ZUUR.

Redacteur
Redacteur 18 nov. 2020 - 14:35

Hallo Meerzicht, Dank, we hebben het inmiddels aangepast! Met vriendelijke groet, Danny Redactie Kassa

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!