Sfeerfoto van Kassa

Kassa

Elke zaterdag om 19:05 opnpo1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

YouTube stelt strengere regels in voor video's met gevaarlijke content

16 jan 2019
  •  
leestijd 1 minuten
youtube 930 520
Videodienst YouTube voert strengere regels in om te voorkomen dat kijkers worden aangezet tot risicovolle uitdagingen en zogeheten pranks. Veelbesproken voorbeelden zijn het recente geblinddoekt rijden, zoals in de Netflix-film Bird Box, en het eten van wastabletten.
Er waren al regels voor het uploaden van video's met gevaarlijke activiteiten, maar deze waren erg algemeen. Vanaf nu zijn er aparte beleidsregels voor gevaarlijke uitdagingen, "challenges", en zogeheten pranks.

Geüpdate communityrichtlijnen

In de  geüpdatete  richtlijnen staat nu: "Uitdagingen met een duidelijk risico op overlijden zijn niet toegestaan op YouTube. Content waarin een kind deelneemt aan gevaarlijke uitdagingen die een direct risico op verwonding of lichamelijk letsel met zich meebrengen, is ook niet toegestaan."

Pranks

Over pranks, ofwel kattenkwaad, heeft YouTube ook nieuwe richtlijnen toegevoegd. "We staan ook geen pranks toe waarbij slachtoffers denken dat ze in fysiek gevaar verkeren of pranks die lichamelijk letsel kunnen veroorzaken. Gevaarlijke of grove pranks die emotioneel leed bij kinderen kunnen veroorzaken, zijn evenmin toegestaan".

Voorbeelden van verboden content

YouTube noemt als voorbeelden onder andere de 'fire challenge', waar vooral jongeren een hand of ander lichaamsdeel overgieten met brandstof en in brand steken en het eten van wastabletten.

Waarschuwingen

Alle video's die tegen de nieuwe voorwaarden van YouTube ingaan worden meteen verwijderd. De eerste maanden hoeft de uploader nog geen waarschuwing te verwachten. Vanaf half maart worden er wel waarschuwingen gegeven en na veelvoudige overtredingen zal YouTube accounts verwijderen.
Bron: Tweakers

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!