Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Xtc hardnekkig in water

18-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
riool_01.jpg
Xtc die door menselijk gebruik in het riool terechtkomt, wordt maar moeizaam gezuiverd en afgebroken. Het Brabantse waterschap Aa en Maas heeft dat ontdekt tijdens metingen bij drie rioolwaterzuiveringen.
Groot deel afgebroken
Er werd gecontroleerd op verschillende drugs zoals cannabis, cocaïne, speed en xtc. Een groot deel (ruim 90 procent) werd in de rioolzuivering afgebroken. Alleen xtc wordt slecht afgebroken. Ongeveer de helft komt in het oppervlaktewater terecht. Een duidelijke verklaring heeft het waterschap niet. ,,Er is nog heel weinig over bekend'', zei meetnetbeheerder Joost van der Pol donderdag.
'Onbekend wat effecten zijn'
Dijkgraaf Lambert Verheijen maakt zich zorgen over de uitkomsten: ,,Een deel van de drugsgerelateerde stoffen komt in het oppervlaktewater terecht en het is onbekend wat daar de effecten van zijn'', liet hij donderdag weten.
Lozingen
Reden voor het onderzoek door het waterschap waren vermoedens over lozingen van drugsafval in het riool. Aanwijzingen voor lozingen zijn niet gevonden. ANP

Meer over:

water, xtc, diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!