Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Xlens bril werkt niet voor dyslectici"

25-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2124 keer bekeken
  •  
lezen_moeilijk.jpg
Het bedrijf Xlens stelt dat hun gekleurde brillenglazen dyslexie verminderen en zelfs helemaal zouden verhelpen. De kosten voor twee gekleurde glazen exclusief brilmontuur? 550 euro. Het bedrijf is al eerder op de vingers getikt voor haar misleidende uitspraken over de werking van de gekleurde glazen bij dyslexie, en wij waren benieuwd of Xlens haar werkwijze inmiddels aangepast zou hebben. Kassa besloot de proef op de som te nemen en zelf een afspraak te maken bij een Xlens vestiging om met proefpersoon Timo van 10 jaar oud te zien hoe het bedrijf te werk gaat. En dat was niet mis.

Dyslexie
Dyslexie is een aandoening in de hersenen, voor mensen die dyslexie hebben is het moeilijk om een klank te koppelen aan de letters die zij zien. Lezen en spellen gaat daarom vaak moeizaam. Wetenschappers weten inmiddels dat er geen ‘oplossing’ is voor dyslexie. Zij stellen dat veel oefenen met lezen de enige manier is om mogelijk verbetering te gaan zien. Omdat dyslexie een aandoening in de hersenen is, kom je er nooit helemaal van af. Je kunt er enkel door te blijven oefenen beter mee om leren gaan.
Kwakzalverij
De werking van de gekleurde Xlens glazen bij dyslexie zou hem volgens Xlens zitten in ‘de frequentie van het licht’, waardoor ‘beelden beter samenvloeien’. Xlens durft zelfs te stellen dat door het gebruik van de gekleurde bril dyslexie voor 99% zal verdwijnen.

De beelden van onze afspraak bij Xlens leggen we voor aan dyslexie onderzoeker en psycholoog Chris Struiksma, verbonden aan het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie. Struiksma schrikt van de geraffineerde werkwijze van de Xlens medewerker. ‘Kwakzalverij’, volgens de dyslexie onderzoeker. Hij stelt dat de Xlens medewerker door middel van suggestieve vragen en andere trucs Timo probeert te laten geloven dat de bril iets voor hem doet, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Er werd Timo gevraagd twee keer nagenoeg dezelfde tekst te lezen, en de tweede keer met de bril op. De kleine verbetering bij de tweede keer lezen werd door de medewerker toegewezen aan de werking van de Xlens bril. Struiksma: ”Iedereen leest een tekst de tweede keer beter”.
Dwaalsporen in de dyslexie wereld
Ben Maassen, hoogleraar dyslexie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft al veel alternatieve methoden gericht op dyslexie langs zien komen. Deze gekleurde lenzen zijn er daar volgens hem één van. Omdat dyslexie een aandoening in de hersenen is, kunnen gekleurde brillenglazen daar geen enkel effect op hebben. Er is dan ook geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werking van gekleurde glazen bij dyslexie. De ‘onderzoeken’ waar Xlens op haar website mee schermt zijn dan ook geen van allen wetenschappelijk onderbouwd. Kernpunt is volgens Maassen dat deze behandeling de kern van het leesprobleem niet aanpakt; de bril richt zich namelijk op een eventueel visueel probleem, niet op het maken van de koppeling tussen een letter en een klank. Om daar sneller en beter in te worden, is oefenen de enige route.
Reclame Code Commissie
Vorig jaar is Xlens op de vingers getikt door de Reclame Code Commissie wat betreft de uitingen over de werking van gekleurde lenzen bij dyslexie. Echter stelt Xlens op haar website en in het gesprek met onze proefpersoon nog steeds dat de gekleurde lenzen ‘direct werken bij dyslexie’. Aan het bevel van de Reclame Code Commissie om haar uitingen aan te passen heeft het bedrijf dus geen gehoor gegeven. Xlens is daarmee op de ‘non-compliance’ lijst terecht gekomen, een soort zwarte lijst opgesteld door de Reclame Code Commissie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

MevrouwWG
MevrouwWG9 jul. 2023 - 13:31

Hoewel dit een al ouder artikel is, wilde ik toch reageren. Mijn zoon worstelt ook al vanaf groep 3 met dyslexie. Lezen was een vreselijk drama. Toen kwam ik op Facebook de x-lens bril tegen. En in overleg met de vader, want goedkoop zijn de brillen niet, besloten de gok te wagen. Inmiddels zat zoon eind groep 5 en hij ging nauwelijks vooruit ondanks heel veel extra hulp. Ik heb bij het onderzoek met eigen ogen gezien dat zoon regels oversloeg, raadde naar woorden, woorden verkeerd uitsprak. En hij deed erg zijn best kan ik je vertellen. Bij een aantal brillen was er geen verschil, totdat de juiste voorbij kwam. Tot mijn grote verrassing sloeg hij geen zinnen meer over en maakte hij nauwelijks meer fouten bij het uitspreken van de woorden. Sindsdien is hij in 1 jaar tijd van Avi M4 gestegen naar M6! Hij is 10 eind groep 6 en zet nog steeds uit zichzelf de bril op. Hij is geen hoogvlieger, maar de bril heeft zijn leven echt een stuk fijner gemaakt.

Dave uit Nijmegen
Dave uit Nijmegen28 mrt. 2017 - 16:47

Ik heb de uitzending ook gezien en toevallig ken ik Xlens wat beter. Een aantal van hen of één vanhun kinderen zijn ooit zelf beoordeeld als dyslectisch en hadden enorme hulp van de bril. Dat is dereden waarom ze de bril ook bij anderen een kans willen geven. Verder begrijp ik dat als het ruim nade test toch niet werkt, men alsnog zijn geld terug kan krijgen. Dat zal een bedrijf wat niet gelooft inzijn product echt niet doen. Bij de duizenden die de bril houden, ga ik er van uit dat ze tevreden zijn.Als echte Nederlander ga al terug voor een pak melk dat bedorven is.Verder valt het op dat Kassa nog geen consumenten aan het woord heeft gelaten. Meestal stelt Kassaeen product aan de kaak waarover meerder klachten binnen zijn gekomen. Nu komt de kritiek van eenconcurrent, met alle respect voor hun inzet, een branche waarbij per persoon tienduizenden euro’swordt verdiend. En dat de wetenschap het nog niet kan verklaren, betekent toch niet dat het nietwerkt, we leven gelukkig niet meer in de Middeleeuwen. Soms werkt een homeopathisch middel ookbeter.Omdat het zo’n groot probleem is in Nederland en het een deel van de kinderen mogelijk een hoopleed kan besparen, zou het goed zijn als Kassa, zoals ze altijd doen, een oproep doet aan degene diezo’n bril hebben. Die zijn mondig genoeg om te delen of het wel of niet werkt.

Shinkansen
Shinkansen27 mrt. 2017 - 11:18

Wat een waardeloos item was dit zeg! Het stond van te voren al vast dat de bril afgekraakt ging worden en wederhoor was niet mogelijk. Er is geen ruimte geweest voor tegengeluid en die meneer van x-lens werd compleet de mond gesnoerd. Er zijn vele mensen die wel degelijk baat hebben bij zo'n bril. Zij lezen beter/sneller/met meer plezier en kunnen beter meekomen op school/studie. Ondanks dat misschien niet wetenschappelijk verklaard kan worden dat de bril werkt. heeft deze bij sommige mensen wel degelijk effect. Schaam jullie Kassa voor zo'n eenzijdige belichting!

1 Reactie
thieu
thieu28 mrt. 2017 - 13:38

U werkt bij dat bedrijf? Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te weten dat die bril niet kán werken. Tenminse, als je je tenminste een béétje laat informeren over de achterliggende oorzaak. Ook naar mijn overtuiging is het pure oplichterij!

leeuw10
leeuw1026 mrt. 2017 - 22:49

Voor een goede discussie over de Xlens-bril zie: http://www.thuisinonderwijs.nl/hersenonderzoek-bril-helpt-bij-dyslectie/Hersenonderzoek: bril helpt bij dyslexie

noud evers
noud evers26 mrt. 2017 - 12:16

Mijn kleindochter heeft ook dyslexie en ik heb haar vanaf de derde klas laten lezen zelfs op strafffe de bladzijde geheel over lezen bij meer dan 5 fouten ,Dus heft zij meerdere xx opnieuw moeten lezen  van mij . Achteraf heb ik er VEEL spijt van dat ik zo streng ben geweest . Het was toen nl. nog niet bekend dat zij DYSLEXIE had !!!! Ik heb als ik er aan terug denk nog ( spijt ) van dat ik zo hard was !!!

henkvanstots
henkvanstots26 mrt. 2017 - 12:11

Nu maar hopen, dat mensen die dat ding van deze laaienlichters gekocht hebben, aangifte doen bij justitie en hun geld terugeisen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!