Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
"Xlens bril werkt niet voor dyslectici"
25-03-2017
•
leestijd 3 minuten
•
2566 keer bekeken
•
Het bedrijf Xlens stelt dat hun gekleurde brillenglazen dyslexie verminderen en zelfs helemaal zouden verhelpen. De kosten voor twee gekleurde glazen exclusief brilmontuur? 550 euro. Het bedrijf is al eerder op de vingers getikt voor haar misleidende uitspraken over de werking van de gekleurde glazen bij dyslexie, en wij waren benieuwd of Xlens haar werkwijze inmiddels aangepast zou hebben. Kassa besloot de proef op de som te nemen en zelf een afspraak te maken bij een Xlens vestiging om met proefpersoon Timo van 10 jaar oud te zien hoe het bedrijf te werk gaat. En dat was niet mis.
Dyslexie
Dyslexie is een aandoening in de hersenen, voor mensen die dyslexie hebben is het moeilijk om een klank te koppelen aan de letters die zij zien. Lezen en spellen gaat daarom vaak moeizaam. Wetenschappers weten inmiddels dat er geen ‘oplossing’ is voor dyslexie. Zij stellen dat veel oefenen met lezen de enige manier is om mogelijk verbetering te gaan zien. Omdat dyslexie een aandoening in de hersenen is, kom je er nooit helemaal van af. Je kunt er enkel door te blijven oefenen beter mee om leren gaan.
Kwakzalverij
De werking van de gekleurde Xlens glazen bij dyslexie zou hem volgens Xlens zitten in ‘de frequentie van het licht’, waardoor ‘beelden beter samenvloeien’. Xlens durft zelfs te stellen dat door het gebruik van de gekleurde bril dyslexie voor 99% zal verdwijnen.
De beelden van onze afspraak bij Xlens leggen we voor aan dyslexie onderzoeker en psycholoog Chris Struiksma, verbonden aan het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie. Struiksma schrikt van de geraffineerde werkwijze van de Xlens medewerker. ‘Kwakzalverij’, volgens de dyslexie onderzoeker. Hij stelt dat de Xlens medewerker door middel van suggestieve vragen en andere trucs Timo probeert te laten geloven dat de bril iets voor hem doet, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Er werd Timo gevraagd twee keer nagenoeg dezelfde tekst te lezen, en de tweede keer met de bril op. De kleine verbetering bij de tweede keer lezen werd door de medewerker toegewezen aan de werking van de Xlens bril. Struiksma: ”Iedereen leest een tekst de tweede keer beter”.
Dwaalsporen in de dyslexie wereld
Ben Maassen, hoogleraar dyslexie aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft al veel alternatieve methoden gericht op dyslexie langs zien komen. Deze gekleurde lenzen zijn er daar volgens hem één van. Omdat dyslexie een aandoening in de hersenen is, kunnen gekleurde brillenglazen daar geen enkel effect op hebben. Er is dan ook geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werking van gekleurde glazen bij dyslexie. De ‘onderzoeken’ waar Xlens op haar website mee schermt zijn dan ook geen van allen wetenschappelijk onderbouwd. Kernpunt is volgens Maassen dat deze behandeling de kern van het leesprobleem niet aanpakt; de bril richt zich namelijk op een eventueel visueel probleem, niet op het maken van de koppeling tussen een letter en een klank. Om daar sneller en beter in te worden, is oefenen de enige route.
Reclame Code Commissie
Vorig jaar is Xlens op de vingers getikt door de
Reclame Code Commissie
wat betreft de uitingen over de werking van gekleurde lenzen bij dyslexie. Echter stelt Xlens op haar website en in het gesprek met onze proefpersoon nog steeds dat de gekleurde lenzen ‘direct werken bij dyslexie’. Aan het bevel van de Reclame Code Commissie om haar uitingen aan te passen heeft het bedrijf dus geen gehoor gegeven. Xlens is daarmee op de ‘non-compliance’ lijst terecht gekomen, een soort zwarte lijst opgesteld door de Reclame Code Commissie.