WW-ingreep onbespreekbaar voor FNV
05-03-2013
• leestijd 2 minuten
De FNV is bereid te praten met het kabinet over een sociaal akkoord, maar verslechteringen in WW of ontslagrecht zijn niet bespreekbaar. Voorzitter Ton Heerts heeft dat maandag gezegd na een vergadering van de 18 bonden die bij de vakcentrale zijn aangesloten. In deze Federatieraad werd het mandaat voor Heerts vastgesteld voor het overleg met kabinet en werkgevers.
Akkoord moeilijk
De opstelling van de FNV zet dit beraad bij voorbaat onder grote druk. Vooral het onverkort afwijzen van de door het kabinet beoogde WW-ingreep maakt het erg moeilijk tot overeenstemming te komen. De maatregel moet volgens het regeerakkoord ruim 1 miljard euro per jaar opleveren. Het kabinet wil wel onderhandelen over alternatieven, als het bezuinigingsbedrag maar overeind blijft.
Moeilijk gesprek
Maar de FNV heeft daar geen boodschap aan. ,,We willen alleen praten over verbeteringen van de WW, niet over verslechteringen'',zei Heerts. Zelf schat hij in dat het gesprek met het kabinet ,,erg moeilijk’’ zal worden en ,,best wel eens kort kan duren''. Volgens Heerts heeft het kabinet het overleg nog extra bemoeilijkt doordat het kabinet vorige week nieuwe bezuinigingen van meer dan 4 miljard aankondigde.
'Stop schijnconstructies'
De FNV heeft bij het sociaal overleg een fors aantal noten op haar zang, blijkt uit het onderhandelingsmandaat van Heerts. De vakcentrale wil vooral de ,,doorgeschoten flexibilisering’’ van de arbeidsmarkt een halt toeroepen. Er moet een einde komen aan schijnconstructies met zelfstandigen, contracten via payrollbedrijven en dergelijke. Verder moet er onder meer geld komen voor het aanpakken van de jeugdwerkloosheid en voor de kinderopvang.
Milde toon
Werkgeversorganisatie VNO-NCW reageerde maandagavond behoedzaam op de opstelling van de FNV. Ze is ,,positief dat de gesprekken kunnen beginnen''. Ook het kabinet, dat grote waarde hecht aan een sociaal akkoord over het bestrijden van de economische crisis en de werkloosheid, koos voor een milde toon. ,,Het sociaal overleg leeft'', stelde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vast.
ANP