Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Wéér die dikke telefoongids in de bus
08-04-2015
•
leestijd 3 minuten
•
Elk jaar ploft die bij ieder huishouden in de bus: De papieren Telefoongids.
Vroeger was je er blij mee, want zo had je alle telefoonnummers direct bij de hand.
Mede door de komst van Google, Skype, MSN, e-mail en mobieltjes zeggen steeds meer Nederlanders hun vaste telefoonaansluiting op.
Wat rest zijn de miljoenen mobieltjes. En die staan niet allemaal in De Telefoongids vermeld. De papieren gids is dus allang niet meer een exclusief overzicht van alle telefoonabonnees in de regio.
Kassa vraagt zich dan ook af of huis aan huis distributie van 7 miljoen (!) gedrukte gidsen nog wel van deze tijd is. En is de distributie van deze loodzware telefoonboeken eigenlijk nog wel te rijmen met de maatschappelijke wens tot duurzaamheid? De productie van de miljoenen telefoongidsen is namelijk goed voor een half procent (!) van de totale Nederlandse papierconsumptie per jaar.
De Telefoongids is ooit ontstaan als service van het voormalige staatsbedrijf PTT. Maar tegenwoordig is het bedrijf achter de gidsen gewoon een
besloten vennootschap
die winst nastreeft. De inkomsten komen uit advertenties en dan is een miljoenenoplage een mooi lokkertje voor adverterende bedrijven. In 2008 is De Telefoongids gefuseerd met de Gouden Gids. Behalve particulieren worden nu ook alle bedrijven in de regio vermeld. De telefoongids heet sindsdien
De Telefoongids & De Gouden Gids.
Dolf Weiler, directeur marketing van De Telefoongids BV, legt in Kassa uit waarom het volgens hem nog steeds nodig is om miljoenen papieren gidsen huis aan huis te verspreiden. “Niet iedereen heeft bijvoorbeeld internet. Deze mensen zullen nog gebruik maken van De Telefoongids.”
Voor Martijn van Dam, Tweede kamerlid voor de PvdA, zorgt De papieren Telefoongids vooral voor irritatie: ‘ Die gaat bij mij rechtstreeks bij het oude papier. Zonde van het geld, het drukwerk en het papier.’
Afmelden? Online of via kaartje in telefoongids
Vorig jaar was er al
protest
tegen de papierverspilling door De papieren Telefoongids op internet.
“Sinds dit jaar zit er achterin De Telefoongids een kaartje,” zegt Dolf Weiler in Kassa. “Mensen kunnen via dit kaartje aangeven, dat ze De Telefoongids het jaar erop niet meer willen ontvangen. Ook via
internet
is het mogelijk om je af te melden.”
Martijn van Dam stelt dat het misschien beter is om het om te draaien zodat mensen standaard De Telefoongids niet ontvangen. "Wanneer mensen hem wel willen ontvangen kunnen ze dit aangeven door middel van een kaartje. Dat zou het toch veel makkelijker maken," aldus Van Dam.
Enquête
Kassa heeft onder 13.000 nieuwsbrieflezers een enquête gehouden over De Telefoongids.
België
In België is de papieren versie van de Telefoongids vanaf 2011 alleen nog maar te krijgen op aanvraag. Nu krijgt iedere Belg met een vaste telefoonlijn nog een telefoonboek, tenzij ze expliciet vragen of ze er geen ontvangen. Volgens de Belgische minister van Ondernemen, Vincent Van Quickenborne, maken de nieuwe alternatieven zoals het internet de papieren versie onnodig. Ook denkt de minister aan het milieu, want met deze maatregel worden 38.000 bomen bespaard. Bron:
De Standaard