Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

WOZ-waarde woningen naar recordhoogte

30-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127

De WOZ-waardes van woningen hebben begin dit jaar een recordhoogte bereikt met gemiddeld 290.000 euro, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Op 1 januari 2021 steeg de WOZ met 7 procent in vergelijking met een jaar eerder. Deze indicatie van de waarde van woningen is belangrijk voor huizenbezitters, onder meer omdat de hoogte van een aantal belastingen hierop wordt gebaseerd.

Woningbezitters betalen meer belasting als de WOZ stijgt. Gemeenten baseren de onroerendezaakbelasting (ozb) en soms ook de rioolheffing hierop.  Aan de andere kant kan de hypotheekrente soms omlaag na een stijging van de WOZ-waarde en wordt het bovendien makkelijker om een huis te verkopen, zo schrijft de Vereniging Eigen Huis op haar website.

Verwachting: WOZ stijgt door

Gemeenten stellen jaarlijks de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van elke woning in Nederland vast door te kijken naar de huizenprijzen van een jaar eerder. Daardoor gaat deze waarde met een jaar vertraging omhoog als de huizenprijzen stijgen.

De huizenprijzen braken dit en vorig jaar record op record. Volgens CBS-econoom Peter Hein van Mulligen ligt het dus voor de hand dat de gemiddelde WOZ-waarde ook de komende jaren blijft stijgen.

Groot verschil Amsterdam en Rotterdam

 Van de grote steden steeg de WOZ-waarde het meest in Rotterdam (11,4 procent). In Amsterdam groeide de WOZ-waarde slechts met 1,2 procent, na jaren van bovengemiddelde stijgingen. In de gemeente Oldambt is de gemiddelde WOZ-waarde relatief het meest gestegen, met 12,4 procent.

In Bloemendaal is de gemiddelde WOZ-waarde met 778.000 euro het hoogst en in Pekela is deze met 148.000 euro het laagst. In de Randstad en Noord-Brabant zijn deze waardes het hoogst, in Friesland en Groningen het laagst. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!