Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

WOZ-waarde woningen 9 procent hoger

25-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
460 keer bekeken
  •  
woning huis hypotheek woz verkopen koop 1127

De WOZ-waarde van woningen gaat dit jaar met gemiddeld 9 procent omhoog. Dat komt door de fors gestegen huizenprijzen. Dat meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van cijfers van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de vastgestelde waarden door gemeenten.

Gemeenten baseren hun belasting op huizen op de WOZ-waarde. Het is het vijfde jaar op rij dat de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met meer dan 5 procent stijgt, aldus VEH.

Aanslag woonlasten

In de eerste maanden van het jaar krijgen huishoudens de jaarlijkse aanslag gemeentelijke woonlasten. Hierop staat de nieuwe WOZ-waarde van de woning. De WOZ-waarde voor 2022 is gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2021. Mogelijk is een nieuwe verplichte meetmethode dit jaar ook van invloed op de WOZ-waarde. Gemeenten moeten alle schattingen namelijk vaststellen op basis van het woningoppervlakte. Eerder mochten ze zich ook baseren op de inhoud van een woning.

Advies VEH: Controleer je WOZ-waarde

De WOZ-waarde van een woning is de grondslag voor onder meer de onroerendezaakbelasting (ozb), de waterschapslasten en het eigenwoningforfait. Als de WOZ-waarde te hoog is, zijn ook deze  aanslagen te hoog. Daarom raadt Vereniging Eigen Huis aan om te controleren of de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde klopt. Gemiddeld levert iedere 10.000 euro verlaging van de waarde een jaarlijkse besparing op van 50 euro.

Bronnen: ANP / VEH

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

gerardvantol
gerardvantol27 jan. 2022 - 21:12

Ja dit iets wat de overheid wel snel kan doordrukken. Bij voordelige zaken voor de burger, zoals BTW verlaging doemen volgen de ambtenarij allerlei problemen op.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!