Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'WOZ-waarde serviceflats moet omlaag'

13-07-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
geld-groot_72.jpg
Gemeenten rekenen een te hoge WOZ-waarde voor serviceflats. Daardoor betalen nabestaanden van bewoners van dergelijke woningen een te hoge erfbelasting. Dat schrijft de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een brief aan staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) en Tweede Kamerleden.
Een serviceflat levert bij de verkoop vaak veel minder op dan vergelijkbare woningen, vanwege de verplichting tot het betalen van (relatief) hoge servicekosten, zo schrijft de vereniging. Ze wil daarom dat voor deze woningen een uitzondering wordt gemaakt in de wet.
Persoonlijke verlichting
Volgens de VEH stellen gemeenten zich op het standpunt dat de servicekosten voor dergelijke appartementen of flats een een persoonlijke verplichting betreft en geen collectieve last. Dat is gebaseerd op een uitspraak van de Hoge Raad uit 2000. Maar volgens de VEH blijkt uit recente jurisprudentie dat rechters er moeite mee hebben aan deze lijn vast te houden. Zo stelde het gerechtshof in Amsterdam onlangs dat de ,,meestbiedende koper op de markt van serviceflats een andere is dan de meestbiedende koper op de markt van gewone appartementen.''
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!