Het consumentenplatform van BNNVARA. In september is Kassa weer terug op tv!
Wouter Bos beantwoordt kijkersvragen
04-10-2008
•
leestijd 3 minuten
•
De Nederlandse Staat werd 3 oktober 2008 volledig eigenaar van Fortis Nederland en ABN Amro.
Dat besluit werd genomen omdat Fortis failliet dreigde te gaan, wat grote economische gevolgen zou hebben. De volledige overname komt een week nadat de Staat al een deel van Fortis overnam. Die gedeeltelijke overname bleek onvoldoende, want Fortis dreigde alsnog omver te vallen.
Griezelige scenario's, waarvan niemand dacht dat ze werkelijkheid zouden worden.
In Kassa leggen we vragen van kijkers voor aan verantwoordelijk minister Wouter Bos en financiëel analist Kapé Breukelaar.
Minister van Financiën Wouter Bos beantwoordt kijkersvragen:
Vraag: Vorig weekend nam de Staat een belang van 49 procent in de aandelen Fortis Nederland. Een week later is de hele bank in staatshanden. Als alles zo snel kan veranderen, waarom moeten we dan vertrouwen hebben in deze ingreep?
Antwoord minister Bos: Dit is het maximale wat we konden doen. De banken zijn nu volledig in veilige handen. Niemand hoeft zich nog zorgen te maken.
Hoe is de spaargarantie geregeld bij Fortis? Nu is de eerste 38.000 euro gegarandeerd als een bank omvalt; de eerste 20.000 euro voor 100 procent, de tweede 20.000 voor 90 procent.
- Die regeling geldt nog steeds. Het is een regeling waarbij alle banken betrokken zijn; ze vergoeden het geld aan elkaar als een bank omvalt. Het kan zijn dat de grens van dat bedrag in Nederland omhoog gaat. Ik sta open voor een verhoging van de garantie op spaargeld bij faillissement van een bank, als dat de uitkomst is van het Europees overleg maandag en dinsdag in Luxemburg.
Nu Fortis en ABN Amro in handen zijn van de Staat is het spaargeld dan niet voor de volle 100 procent gegarandeerd?
-Zeker, maar de Nederlandse overheid blijft niet eigenaar. Zodra de crisis voorbij is kunnen de banken en de verzekeraar, die hier ook betrokken is in de overname, worden verkocht aan een private partij.
Het spaargeld is dus het veiligst bij Fortis Nederland en ABN Amro, in de nieuwe situatie. Bent u niet bang dat spaarders massaal zullen overstappen?
- Nogmaals: we blijven niet de eigenaar, we brengen de zaak op orde en als de crisis voorbij is gaat alles over in private handen. Onze bedoeling is vooral dat mensen niet weglopen bij de banken. Aan die angst dat het fout gaat hebben we nu echt een eind gemaakt.
Hoe stabiel zijn andere Nederlandse banken op dit moment?
- We hebben heel gezonde banken in Nederland, daar mogen we gewoon trots op zijn. Ik maak mij geen zorgen, totdat het nieuws van het tegendeel mij bereikt. Ik sta dagelijks in contact met De Nederlandse Bank, die er het dichtst bovenop zit. Daarom konden we ook zo snel ingrijpen toen het misging met Fortis.
De deal kost de Staat 16,8 miljard euro. Dat geldt wordt geleend. Heeft dat gevolgen voor de hoogte van de hypotheekrente? Gaat die omhoog?
-Die 16,8 miljard zal niet voor een verhoging zorgen. Wat voor de hoogte van de rente bepalend is, zijn de economische vooruitzichten. Dreiging van inflatie en dergelijke. Uiteindelijk wordt er in Frankfurt over bepaald, door de Europese Centrale Bank.
Hoe gaat de 'nieuwe' bank heten nu Fortis en ABN Amro in staatshanden is?
- Voorlopig nog Fortis en ABN Amro. Uiteindelijk gaat niet de minister van Financiën over de naam, maar de mensen die commercieel verantwoordelijk zijn.
Fortis en ABN Amro zijn genationaliseerd. Gaat dat met alle Nederlandse banken gebeuren, zoals sommige voorspellen?
-Politici zijn geen bankiers. Een bank is uiteindelijk een privaat bedrijf. Het publieke belang bewaken, daar ben ik voor aangenomen. Het financiële systeem moet als geheel goed kunnen draaien. Het lijkt me geen goed idee om alle banken staatseigendom te maken. Ik zal wel weer optreden als andere systeemrelevante banken in gevaar komen. De betrouwbaarheid van het financiële syteem bewaken is mijn taak en die neem ik serieus.
Met de overname van Fortis is de staat ook eigendom geworden van een woekerpolis, het ABC-spaarplan. Gaat de Staat die mensen compenseren?
-Fortis was al in onderhandeling met een aantal stichtingen. Het lijkt me dat we die gesprekken met elkaar zo snel mogelijk moeten afronden
.
Discussieer ook mee op
ons forum
over de nieuwe staatsbank Fortis.