Kassa

Woonlasten voor huiseigenaren stijgen in 2021 met circa 4 procent

  •  
07-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
hypotheek geld huis prijs
Huiseigenaren betalen in 2021 gemiddeld 4,1 procent meer aan woonlasten dan dit jaar, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH). Het gaat om een bedrag van bijna 820 euro meer voor de onroerendezaakbelasting (Ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. 
VEH noemt de forse toename van de afvalstoffenheffing, met gemiddeld 7,5 procent, opvallend. De Ozb stijgt gemiddeld 3,2 procent, maar er zijn ook gemeenten waar deze belasting tot wel 27 procent omhooggaat. Vereniging Eigen Huis baseert de cijfers op een representatieve steekproef naar de ontwikkeling van de woonlasten in 112 gemeenten.
"Als de minister gemeenten niet steunt met meer geld voor maatschappelijke zorgtaken, dan kan het bijna niet anders dan dat de Ozb-belasting volgend jaar omhoog schiet”, zegt Karsten Klein, directeur belangenbehartiging van Vereniging Eigen Huis. "Gemiddeld valt de stijging van de Ozb nog mee, hoewel je eigen gemeente daar flink van kan afwijken. Daarbij lijkt de jaarlijkse toename van de Ozb ruim boven inflatie de nieuwe realiteit te zijn."

Ozb: Bergen op Zoom uitschieter

In negen gemeenten gaat de Ozb-belasting op het eigen huis met meer dan 10 procent omhoog; in Bergen op Zoom maar liefst met 27,3 procent. Ook Hellevoetsluis en Middelburg melden stijgingen van meer dan 20 procent. Opmerkelijk genoeg zijn er ook 16 gemeenten die de Ozb volgend jaar verlagen, in Beverwijk is de daling met 5,7 procent het grootst.

Afvalstoffenheffing flink hoger, soms lager

Uitschieters voor de afvalstoffenheffingen zijn de gemeente Oss met ruim 38 procent hogere heffing, gevolgd door Urk en Bunschoten met 30 procent of meer. Opmerkelijk is dat deze heffing in elf gemeenten daalt, het meest in Arnhem (-20 procent) en Midden-Drenthe (-12,6 procent).

Wachten op Ollongren

Eind dit jaar besluit minister Ollongren of er extra geld beschikbaar komt voor onder andere gemeenten. Hierdoor lijken die nu nog een slag om de arm te houden bij het vaststellen van de Ozb voor volgend jaar. Indien er geen of onvoldoende aanvullend budget beschikbaar komt verwacht VEH de jaren daarna alsnog een forse stijging van de Ozb.  

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Foxs
Foxs2 jan. 2021 - 15:16

We woorden al jaren achter elkaar uitgeknepen en de rijken en bedrijven verdienen steeds meer maar kennelijk hebben de arbeiders een bord voor hun kop want we zitten al drie kabinetten met Rutten in ons maag en de mensen blijven hem steunen nu ook weer maakt hij er een puinhoop van met de corona crisis maar in maart gaan ze toch weer op zijn partij stemmen ondanks het feit dat hij met zijn cluppie ons al jaren uitmelkt dus mensen wordt eens wakker en stop met de grootste leugenaar van ons land te blijven steunen want door dat beleid krijgen wij de rekening op ons bord en gaan zijn vrienden er met ons geld vandoor dus stoppen met klagen dat alles duurder wordt want we doen het allemaal zelf.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!