Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woonlasten kunnen in sommige gemeenten fors stijgen

09-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
huis 1127 (2)
Volgend jaar moet opnieuw rekening gehouden worden met een forse stijging van de woonlasten. Door de coronacrisis kan in sommige gemeenten de onroerendezaakbelasting (ozb) meer dan verdubbelen, zegt Corine Hoeben tegen radiozender BNR. Zij is onderzoeker bij het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). 
Door de coronacrisis krijgen gemeenten te maken met grote gaten in hun begroting. Zo'n 85 procent van de gemeenten, oftewel ruim driehonderd, heft toeristenbelasting. In Amsterdam, de Waddeneilanden, Texel en Veere is de begrote opbrengst uit de toeristenbelasting zelfs hoger dan de begrote opbrengst uit de ozb, legt Hoeben uit. Bij andere toeristische gemeneten maken de inkomsten uit toerisme eveneens een groot deel van de totale omzet uit.

Omzet loopt fors terug

Daarbovenop komt de daling in parkeeropbrengsten, veroorzaakten door mindere bezoekers die hun auto ergens een tijdje parkeren. De meerderheid van de gemeenten heft parkeergelden. Met name Amsterdam, Zandvoort en Texel leunen daar zwaar op. Woordvoerders van Amsterdam en Texel bevestigen tegen BNR dat de omzet door de crisis fors terugloopt.
"Om het gat te dichten moeten sommige gemeenten de ozb meer dan verdubbelen. Dat zijn stijgingen die we niet eerder hebben gezien", zegt Hoeben tegen BNR. Voor dit jaar zijn de gemeentelijke tarieven al vastgesteld. In 2020 stegen de woonlasten van huizenbezitters met zo'n 5 procent. 

Snijden in uitgaven

Gemeenten hebben volgens Hoeben twee realistische keuzes: bezuinigen of de ozb verhogen. Bezuinigingen zal pijnlijk zijn. Een belastingverhoging is dan vaak onvermijdelijk, aldus Hoeben. Ze merkt wel op dat er gesprekken gaande zijn over eventuele steun van de Rijksoverheid, wat nog altijd een mogelijkheid blijft.
In de afgelopen jaren voerden gemeenten al de 'makkelijke' bezuinigingen door, zoals minder vaak grasmaaien of minder wagenonderhoud. Nog een keer in uitgaven snijden, zal dan al snel gaan over bijvoorbeeld het sluiten van de bibliotheek, aldus Hoeben. "Dat is erg. Kinderen willen er nog steeds komen om boekjes uit te kiezen. Ook ouderen gaan geregeld naar een bibliotheek. Dat ondersteun je dan niet meer als gemeente."
De ozb kan pas volgend jaar verhoogd worden. Voor dit jaar zijn de tarieven al afgelopen december vastgeld. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!