Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woonlasten in tientallen gemeenten boven de 1.000 euro

  •  
28-02-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4163 keer bekeken
  •  
Rijtjeswoning 1280

In een kwart van de gemeenten zijn inwoners dit jaar meer dan 1000 euro kwijt aan gemeentelijke woonlasten, zo blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis. Gemiddeld gaat de aanslag voor de woonlasten met 5,9 procent omhoog.

In 94 gemeenten zijn inwoners dit jaar meer dan 1000 euro per jaar kwijt aan de lokale lasten, tegenover 54 gemeenten in 2023. Huiseigenaren met een meerpersoonshuishouden betalen in 2024 gemiddeld 951 euro aan gemeentelijke woonlasten, een stijging van 53 euro ten opzichte van 2023.   

Stijging gemeentelijke woonlasten meer dan WOZ

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit de onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffenheffing en rioolheffing. Opvallend genoeg gaan al deze drie dit jaar gemiddeld ongeveer evenveel omhoog: de ozb met 5,9 procent, de afvalstoffenheffing met 6,1 procent en de rioolheffing met 5,3 procent. Dat is meer dan de gemiddelde WOZ-waarde van woningen, die dit jaar met 4,2 procent stijgt.

Vereniging Eigen Huis heeft een interactieve kaart gemaakt, waarop per gemeente is na te gaan hoe het is gesteld met de woonlasten in 2024.

'Lasten stijgen harder dan gemeenten burgers voorspiegelden'

Gemeentebesturen kunnen niet meer vasthouden aan hun voornemen om de lokale lasten niet harder te laten stijgen dan de inflatie, door enorme kostenstijgingen, meldt het AD.

Deze krant vergeleek de cijfers van Vereniging Eigen Huis met een inventarisatie van ruim 300 gemeentelijke coalitieakkoorden door de Rijksuniversiteit Groningen. Hieruit komt naar voren dat gemeentebesturen zich niet kunnen houden aan de gemaakte afspraken.

VEH voorziet forsere stijgingen

Ruim 80 procent van de gemeenten verwacht in 2026 en 2027 flinke tekorten op de gemeentebegrotingen. Vereniging Eigen Huis vreest daardoor forse ozb-verhogingen en roept het toekomstige kabinet op om deze lastenstijging voor huiseigenaren te voorkomen. Bron: ANP/AD

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.