Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woonbond en corporaties: "Wijziging huurtoeslag moet van tafel"

26-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2396 keer bekeken
  •  
huurtoeslag_20220926

De Woonbond ziet niets in de kabinetsplannen om de regelgeving omtrent huurtoeslag te veranderen. Eerder raadde het Nibud het kabinet al af om de geplande wijzigingen door te zetten. Daarmee zou namelijk twee op de drie huishoudens er maandelijks op achteruit gaan, met gemiddeld drie tientjes per maand. Ook de vereniging voor woningcorporaties Aedes is kritisch.

Zo wil de Woonbond onder meer dat de plannen met de zogeheten normhuur van tafel gaan, het deel van de huur dat huurtoeslagontvangers zelf betalen. Het kabinet wil de normhuur gaan gebruiken voor het berekenen van de huurtoeslag. Nu wordt nog gekeken naar de huur die de huurder écht betaalt, en dat bedrag is vaak hoger dan de normhuur.

Wie veel huur betaalt, krijgt minder huurtoeslag

Door de nieuwe regels zullen mensen die veel huur betalen veel minder toeslag ontvangen, stellen de onderzoekers van het Nibud. Een alleenstaande in de bijstand met een kale huur van 750 euro ontvangt bijvoorbeeld nu gemiddeld 375 euro huurtoeslag, maar dat wordt 282 euro in het nieuwe systeem.

Als de kabinetsplannen worden uitgevoerd, zal de groep die onvermijdbare uitgaven niet meer kan betalen volgens het Nibud groeien van 38 naar 56 procent. Onder 'onvermijdbare uitgaven' vallen bijvoorbeeld zaken als zorgkosten.

"Betaalbaar wonen wordt moeilijker gemaakt"

Volgens Aedes wordt betaalbaar wonen alleen maar moeilijker gemaakt, vooral voor lage inkomens. De vereniging denkt dat er wel degelijk mogelijkheden zijn om de regeling praktisch te verbeteren, maar over het algemeen is de huurtoeslag een goed werkende en effectieve maatregel.

De Woonbond ziet slechts twee positieve punten in de plannen van het kabinet. Zo gaat de leeftijd waarop jongeren recht hebben op huurtoeslag omlaag van 23 naar 21 jaar. Ook krijgen huurders met een laag inkomen in de vrije sector recht op huurtoeslag.

Bestaanszekerheid staat onder druk

Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) plaatst kanttekeningen bij de plannen. De VNG uitte al eerder zorgen over de huurtoeslag en bestaanszekerheid van mensen. Vooral door de stijgende kosten voor levensonderhoud, in combinatie met de aanpassing van de huurtoeslagen, komt de bestaanszekerheid nog verder onder druk te staan, meldde de vereniging toen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!