Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningzoekenden discrimineren? Verhuurbemiddelaars doen het massaal

  •  
07-09-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
930x520_koopwoning_huurwoningen

Veel verhuurbemiddelaars werken mee aan discriminatie. Verzoeken om geen woning te verhuren aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond wijzen ze niet direct af. Het gaat volgens recent onderzoek om 73 procent van de onderzochte verhuurbemiddelaars. Sterker nog, het derde landelijk onderzoek naar discriminatie bij woningverhuur toont aan dat 37 procent van de benaderde bemiddelaars bereid is om geen woning te verhuren aan Marokkanen, Turken of Polen. Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) heeft de onderzoeksresultaten naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het aantal bemiddelaars dat bewust mensen wil uitsluiten, is daarmee licht toegenomen ten opzichte van de periode 2021/2022. Toen gaf 35 procent aan verhuurders tegemoet te willen komen bij het weren van mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Positieve daling

Wel is een daling te zien in het aandeel woonbemiddelaars dat twijfelt over het wel of niet verhuren aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond. Waar uit de meest recente monitor dus blijkt dat dit voor 73 procent van de woonbemiddelaars het geval was, zei in de periode 2021/2022 nog 80 procent van de bemiddelaars te overwegen om niet aan mensen met een niet-Nederlandse achtergrond te verhuren.

Discriminatie op basis van naam

Uit de monitor 2022/2023 blijkt ook dat mensen met een Marokkaans klinkende mannennaam of Marokkaanse klinkende naam (mannen- en vrouwennaam gecombineerd) nog steeds significant minder vaak worden uitgenodigd voor een bezichtiging dan mensen met Nederlands klinkende namen. Wel is er een daling ten opzichte van de in 2021 uitgevoerde (tweede) monitor. De meest recente monitor laat zien dat andere onderzochte profielen zoals een Marokkaans klinkende vrouwennaam, een Pools klinkende mannennaam, een homoseksueel stel en een Nederlandse vrouwennaam, geen lagere kans hadden om uitgenodigd te worden voor een bezichtiging.

De Jonge noemt woondiscriminatie een "hardnekkig" probleem, dat niet zomaar kan worden opgelost. "Het tegengaan van discriminatie verdient daarom blijvend onze aandacht", aldus de demissionaire bewindsman. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.