Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Woningvoorraad tegen 2050 energieneutraal'

29-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
windmolen_zonsondergang_duurzaam_groene energie
De Nederlandse woningvoorraad moet tegen 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat op een perceel evenveel duurzame energie wordt opgewekt als er in een jaar wordt verbruikt. Om dat te realiseren is onder meer een ,,revolutionaire aanpak" van de bouwsector nodig. Dat zei Bernard Wientjes dinsdag bij de overhandiging van De Bouwagenda aan het demissionaire kabinet.
1 miljoen extra woningen
In de nabije toekomst is een groei van 1 miljoen extra woningen voorzien. Om daarin een slag te maken moeten onder meer regels voor bedrijven worden versoepeld, zo zei Wientjes, die voorzitter is van de denktank die De Bouwagenda heeft opgesteld. Om de plannen te realiseren is volgens de denktank de komende vier jaar jaarlijks 2 miljard euro extra nodig. Daarmee zullen de klimaatdoelstellingen van Parijs echter nog niet worden gehaald.
Een behoorlijke berg werk
Om de duurzaamheidsdoelstelling te halen worden om te beginnen 100.000 woningen per jaar aangepakt. Verder moet er een plan van aanpak komen om tegen 2030 het binnenklimaat van alle scholen gezond, duurzaam en slim te krijgen. Ook op het gebied van infrastructuur zoals tunnels, bruggen, sluizen, riolen, wegen en energienetwerken ligt er volgens de agenda een behoorlijke berg werk. Al dat werk bij elkaar levert volgens Wientjes de komende jaren 50.000 extra banen op.
Investeren in mensen
Innovaties en professionalisering van de bouwsector zijn noodzakelijk om de bouwplannen te realiseren en de kosten in de hand te houden, aldus de denktank. Daarbij moeten ook de aanbestedingsprocedures op de schop worden genomen en moet worden geïnvesteerd in mensen.
De Bouwagenda
De denktank zal de plannen uit De Bouwagenda de komende tijd verder uitwerken. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!