Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningverkoop trekt verder aan

18-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hypotheek huis woning 930 x 520
De huizenverkoop in Nederland is in juni met bijna 18 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Kadaster maandag bekend. In totaal werden vorige maand 17.862 woningen verkocht, tegen 15.147 in juni 2015. Ten opzichte van mei dit jaar nam de verkoop met ruim 11 procent toe.
Meeste groei in Flevoland
In alle provincies werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder. De sterkste stijging (plus 45 procent) werd gemeten in Flevoland. In Noord-Holland was de groei met nog geen 4 procent het meest beperkt.
Lage rente stimuleert vraag
De Vereniging Eigen Huis (VEH) gaf maandag op basis van zijn eigen marktindicator aan dat het vertrouwen van consumenten op de woningmarkt de afgelopen tijd door de lage rente nog verder is gestegen. Door de enorme vraag naar koopwoningen wordt het aanbod van passende woningen in veel regio's volgens de vereniging echter steeds schaarser.
Krapte Randstad
,,Vooral in het Randstedelijk gebied wordt het aanbod steeds krapper, zowel in de bestaande bouw als in de nieuwbouw'', aldus de VEH. ,,Het gevolg is regionale ademnood; mensen maken minder kans op een passende woning, de prijzen lopen steeds verder op en kopers nemen in hun zoektocht steeds vaker grote risico’s door al hun financiële reserves in te zetten, of kunnen met geen mogelijkheid nog gebruik maken van een voorbehoud van financiering.''
Volgens de VEH ontstaan de problemen deels doordat op de verkeerde plekken wordt gebouwd. De vereniging dringt er daarom bij provincies op aan om er samen met gemeentes voor te zorgen dat de bouw van nieuwe woningen beter aansluit bij de vraag in de regio. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!