Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningtekort neemt af, maar huizenprijs stijgt: "We zijn er nog niet"

05-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
545 keer bekeken
  •  
bouw huis woningen 1127
Het woningtekort is het afgelopen jaar afgenomen, blijkt uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. In 2019 waren er nog 331.000 huizen te weinig, in 2020 daalde dat aantal naar 279.000. Toch zijn de problemen nog niet verholpen, schrijft demissionair minister Kajsa Ollongren in een brief aan de Tweede Kamer.
De brief is geschreven naar aanleiding van een jaarlijks terugkerend onderzoek naar de staat van de woningmarkt. Dat de verkoop van woningen niet bepaald gebukt ging onder de coronacrisis, wordt in het onderzoek onderstreept. De huizenprijzen in met 7,9 procent zelfs harder dan in 2019, toen een huis gemiddeld 6,8 procent duurder werd.

Oorzaken

De afgenomen woningnood heeft vooral te maken met een afgeremde bevolkingsgroei. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat minder mensen Nederland migreerden. Ook waren er in 2020 meer overlijdens dan normaal.
Tegelijkertijd zijn er meer huizen gebouwd dan aanvankelijk gedacht werd. Door strengere stikstofregels was de verwachting dat het aantal opgeleverde huizen sterk zou teruglopen. Dat bleek niet het geval. De onderzoekers telden 70.000 nieuwbouwwoningen in 2020, net zoveel als een jaar eerder. Ook zijn er huizen getransformeerd, bijvoorbeeld uit voormalig kantoorpanden. Geschat wordt dat er daardoor nog eens 10.000 woningen zijn bijgekomen. 

'Bevolkingsgroei zal weer toenemen'

Klinkende cijfers, zou je misschien denken. Maar volgens Ollongren "zijn we er nog niet." Het CBS verwacht dat de bevolkingsgroei de komende 3 jaar weer in rap tempo zal toenemen. "De komende jaren dient daarom een slag te worden gemaakt, zodat de druk op de woningmarkt niet nog groter wordt", stelt Ollongren, die ook schrijft dat er "flinke investeringen" nodig zijn "om de betaalbare woningen sneller te kunnen bouwen." Het ministerie hoopt dat er binnen 10 jaar 900.000 huizen bijgebouwd zijn.
Want aan betaalbare woningen schort het nog. Vooral in het middensegment is er weinig aanbod. Daardoor is er maar weinig doorstroom, wat er vervolgens voor zorgt dat er weinig starterswoningen vrijkomen.

Woningen voor ouderen

Ook onder ouderen is er nog een beperkte doorstroom. Onderzoekers zien dat deze groep vaak minder geneigd is om te verhuizen, bijvoorbeeld omdat ze gehecht zijn aan hun omgeving. Volgens Ollongren moeten er daarom meer huizen worden gebouwd die voor ouderen een geschikt alternatief zijn.
Volgens de onderzoekers zijn er nog meer problemen die verholpen moeten worden. Zo worstelen veel bouwbedrijven nog met de naweeën van de kredietcrisis in 2008. Doordat veel van het eerder ontslagen personeel niet in de sector is teruggekeerd, is er nog altijd een tekort aan personeel. Bovendien is er een schaarste aan materiaal, waardoor het soms langer duurt voordat een woning af is.
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken, Economisch Instituut voor de Bouw
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!