Sfeerfoto van Kassa
Kassa
Kassa

Iedere zaterdag 19.05 uur op NPO1

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Woningtekort Nederland loopt sneller op dan gedacht

11 feb 2019
  •  
leestijd 1 minuten
huis koop huur woning hypotheek 930
Het woningtekort in Nederland is sneller opgelopen dan gedacht. Er zijn momenteel 263.000 woningen te weinig, stellen Capital Value en ABF Research op basis van eigen onderzoek. Vorig jaar gingen ze er nog van uit dat het woningtekort in 2021 zou pieken met een bouwachterstand van 235.000 woningen.
De extra woningen zijn vooral nodig voor ouderen en starters. Ook de toename van het aantal huishoudens speelt bij de groei van het tekort. Om het tekort in te lopen, moeten jaarlijks in plaats van 75.000 woningen tussen de 95.000 en 115.000 woningen worden gebouwd. Aan huurwoningen is er een tekort van 175.000.

Sociale- en middelhuur

Met name bij sociale huur tot 720 euro en middelhuur tot 985 euro zijn de tekorten groot. In die categorieën zijn respectievelijk 92.000 en 83.000 woningen te weinig.

Regio's

De tekorten zijn het nijpendst in de regio's Delft en Westland, Groot Amsterdam, Utrecht en de regio Den Haag. ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

snuffelbaard
snuffelbaard12 feb 2019 - 9:44

Als ik zorgverzekeraar was dan wist ik het wel! Dan bouwde ik in Frankrijk, Spanje, Italië en in Thailand prachtige zorgcentra waar ouderen van hun oude dag konden genieten. Vooral in Thailand.. Veel handen aan het bed voorradig en: woningen in Nederland die dan vrijkomen.. Kijk eens naar Benidorm, allemaal ouderen die Nederland 'ontvluchten'.. Desnoods bouwde ik ook in Nederland een complex waar mensen dan voor een periode van zeg een maand of drie konden terugkomen. Levert ruwweg 75 per 100 woningen op.. Ik denk dat alle partijen er winst bij zouden hebben. Mocht er zoiets zijn, ik vertrok! Mits betaalbaar uiteraard..

endemion
endemion12 feb 2019 - 0:33

Hadden we niet te maken met vergrijzing wat allemaal problematisch is mbt pensioen waar vervolgens vanaales aan veranderd moet worden welke doorgaans geen verbeteringen zijn en tegelijkertijd woningnood...

gypsyjoy
gypsyjoy11 feb 2019 - 15:46

Door het instellen vd extra toeslag grens bovenop de grens die er al was, is het nu echt onmogelijk geworden om een woning te bemachtigen aangezien deze woningen er nauwelijks zijn en fatsoenlijke al helemaal niet.Bovendien verkopen woning verenigingen nog steeds hun bezit. De huur vd nieuwbouw zit vrijwel altijd een stuk boven de grens van wat de laagste inkomens groep mag huren. De wachttijden zijn zeer sterk gestegen voor genoemde groep. En de woningen voor ouderen zijn vaak niet rolstoel toegankelijk, te klein en te duur in energie. Ik blijf dus in mn te grote en te dure eengezins- woning zitten. Al zou ik willen, ik kom niet fatsoenlijk weg.Nou, dan maar niet. Ben van 3 woning netten lid (soms al 7 jaar), maak er van geen 1 een kans. Ik woon in Gelderland en zoek daar ook. Ook in de provincie Utrecht,ook hier, geen kans.

gerard van tol
gerard van tol11 feb 2019 - 13:50

Kop is niet geheel juist. Het woningtekort loopt niet harder op dan gedacht door de gewone Nederlander, maar sneller dan de leugenbank uit Den Haag ons al jaren lang wijs probeert te maken.

tenormin
tenormin11 feb 2019 - 13:37

Hoezo: tekort loopt sneller op dan gedacht? Dat is volledig geen nieuws en de mensen die er dan "over gaan" hebben zitten slapen. Het barst van de lege (grote) kantoorpanden. Ombouwen tot woningen, hoewel het druppel op gloeiende plaat zal zijn. Maar beter iets dan niets.

Kassagebruiker
Kassagebruiker11 feb 2019 - 13:20

Als de verdeling van de beschikbare woningen zo blijft als het nu gaat, zal het nooit overgaan.