Sfeerfoto van Kassa
Kassa

Kassa

Zaterdag om 19.05 uur op

Het consumentenplatform van BNNVARA met Vraag & Beantwoord, dossiers en het laatste nieuws. Bekijk actuele onderwerpen en uitzending gemist online!
Kassa

Woningmarkt voelt eerste gevolgen van de coronacrisis

21 mrt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Op de woningmarkt zijn deze week de eerste gevolgen van de coronapandemie merkbaar. Hypotheekverstrekkers verhoogden de rentes, soms fors. Maar ze blijken ook bereid om mensen te helpen. Hypotheekbetalingen kunnen tot 3 maanden worden opgeschort. Ondertussen proberen makelaars in de dagelijkse praktijk er inventief het beste van te maken. Woningbezichtigingen worden live gestreamd en waardebepalingen kunnen via de chat.
Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars, de NVM, is er een lichte daling van het aantal woningen dat nieuw te koop wordt gezet, maar is het aantal verkochte woningen nog op peil. Dat komt doordat er al lange tijd krapte op de markt is. Bij de Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn er zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt. Het is nog onduidelijk wat de precieze impact zal zijn, maar de eerste signalen zijn volgens de VEH niet best. Bij leden is er onzekerheid over van alles: hun inkomen, huizenprijzen, hypotheekrente en de lengte van de eventuele economische recessie.

Dagelijkse praktijk bij makelaar verschuift naar digitaal

Ondertussen probeert makelaar Mariëlle Zaalberg van Hoekstra en van Eck uit Leiden klanten zo goed mogelijk te helpen tijdens de coronacrisis. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij een woninginspectie de huiseigenaar niet meer aanwezig is, maar alleen de koper. En als klanten daar behoefte aan hebben dan kan tegenwoordig ook veel via de digitale snelweg. Verkoopgesprekken kunnen door middel van videobellen worden gevoerd en bezichtigingen doet haar kantoor inmiddels ook met een Facebook livestream. Ideaal is het niet, maar in tijden van crisis is het roeien met de riemen die je hebt.

Is het wel verstandig om nu een huis te kopen?

Volgens Vereniging Eigen Huis zijn er zowel positieve als negatieve factoren: De hypotheekrente is nog steeds historisch laag en voor veel huurders zullen de maandelijkse woonlasten van een huurwoning hoger zijn dan die van een koopwoning. Maar er is ook groeiende onzekerheid over werk en inkomen en de bankencrisis zit veel mensen nog vers in het geheugen, dat willen ze niet nog een keer meemaken.
Mocht je toch nu een huis willen kopen, dan is het volgens Eigen Huis verstandig om niet alles digitaal te doen. Bij het kopen van een huis is het echt nodig is om zelf fysiek te gaan kijken, aldus VEH.
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!