Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningcorporaties: Meer bouw mogelijk als belasting wordt verlaagd

20-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
185 keer bekeken
  •  
nieuwbouw 1127

Woningcorporaties kunnen meer huizen bouwen als het belastingregime voor corporaties wordt aangepast. Ook kunnen ze dan meer woningen verduurzamen.

De woningcorporaties stellen evenredig hard te worden geraakt door Europese regelgeving. De regels voor woningbouwverenigingen zouden door Nederland kunnen worden versoepeld, maar dit is tot op heden niet gebeurd. 

Deskundig advies

Martin van Rijn, voorzitter van vereniging van woningcorporaties Aedes en Frank Roerdinkholder van woningcorporatie Domijn brachten deze boodschap bij de Tweede Kamer. De Kamer liet zich door deskundigen bijpraten over de rol van corporaties en beleggers op de woningmarkt.

De corporatie willen af van de Europese regel ATAD1, die is ingesteld om het wegsluizen van winsten te voorkomen bij buitenlandse investeerders. De woningbouwverenigingen vinden dat de regel voor hen verkeerd uitpakt. Zij zeggen geen winstoogmerk te hebben en lenen geld om woningen te kunnen bouwen.

Afschaffen verhuurdersheffing

Hoewel de woningcorporaties blij zijn dat per 2023 de verhuurderheffing wordt afgeschaft en daarmee de investeringsruimte wordt vergroot, blijven zij zorgen houden. Zo wordt de 1,8 tot 2 miljard euro die jaarlijks vrijkomt, deels 'opgeslokt' door de vermogensbelasting die de corporaties moeten betalen, zei Van Rijn. Ook de almaar stijgende bouwkosten doen een groot deel van de vrijkomende financiële ruimte teniet, voegde Roerdinkholder daar aan toe.

Rijn riep de landelijke politiek op een principiële discussie te voeren over de vraag of het huidige fiscale regime nog wel bij de bouwopgave van de komende jaren past. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!