Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningcorporaties maken zich zorgen over aanpassingen huurtoeslag

20-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
36065 keer bekeken
  •  
huur sleutels 1127

Honderdduizenden sociale huurders dreigen er "fors" op achteruit te gaan door de geplande veranderingen aan de huurtoeslag waarschuwt Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, die "desastreuze gevolgen" vreest. 

Nu wordt gekeken naar de daadwerkelijke hoogte van de huur voor het bepalen van de huurtoeslag. Het kabinet wil dat veranderen en de toeslag afhankelijk maken van de hoogte van het inkomen, waarbij wordt gerekend met vaste bedragen of 'normhuren'.

Afhankelijk van het inkomen betalen mensen een eigen bijdrage. De rest van het huurbedrag wordt dan gedekt door de huurtoeslag.

Eenvoudige ondersteuning

Zo moeten mensen met een laag inkomen "eenvoudiger" ondersteund worden, aldus het kabinetsplan. Het kabinet erkent dat een deel van de huurders hiervan profiteert maar een ander deel er financieel op achteruitgaat.

Door het plan om de huurtoeslag aan te passen gaan volgens Aedes zo'n 700.000 sociale huurders er financieel op achteruit. De belangenorganisatie voor woningcorporaties stelt dat veel andere maatregelen om huren betaalbaar te houden voor een groot deel teniet worden gedaan als mensen minder huurtoeslag krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!