Kassa

Woningcorporaties maken zich zorgen over aanpassingen huurtoeslag

20-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
35899 keer bekeken
  •  
huur sleutels 1127

Honderdduizenden sociale huurders dreigen er "fors" op achteruit te gaan door de geplande veranderingen aan de huurtoeslag waarschuwt Aedes, de brancheorganisatie van woningcorporaties, die "desastreuze gevolgen" vreest. 

Nu wordt gekeken naar de daadwerkelijke hoogte van de huur voor het bepalen van de huurtoeslag. Het kabinet wil dat veranderen en de toeslag afhankelijk maken van de hoogte van het inkomen, waarbij wordt gerekend met vaste bedragen of 'normhuren'.

Afhankelijk van het inkomen betalen mensen een eigen bijdrage. De rest van het huurbedrag wordt dan gedekt door de huurtoeslag.

Eenvoudige ondersteuning

Zo moeten mensen met een laag inkomen "eenvoudiger" ondersteund worden, aldus het kabinetsplan. Het kabinet erkent dat een deel van de huurders hiervan profiteert maar een ander deel er financieel op achteruitgaat.

Door het plan om de huurtoeslag aan te passen gaan volgens Aedes zo'n 700.000 sociale huurders er financieel op achteruit. De belangenorganisatie voor woningcorporaties stelt dat veel andere maatregelen om huren betaalbaar te houden voor een groot deel teniet worden gedaan als mensen minder huurtoeslag krijgen. ANP

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

liadegroof
liadegroof25 mei 2022 - 13:39

Huurtoeslag is voor mensen die te weinig inkomsten hebben om hun volledige huur te betalen,eerst de huurtoeslag betalen en meteen het restant van de huur erbij,kom je ook niet in de problemen. De huurtoeslag ook nergens anders voor gebruiken daar is het niet voor bestemd.

Wordternietvrolijkervan
Wordternietvrolijkervan21 mei 2022 - 20:44

Oh ja, De Jonge van CrisisDoorAfbraak is onze nieuwe minister van wonen. Dat kan niet goed gaan!

Marian1981
Marian198121 mei 2022 - 17:00

Sorry hoor maar wie krijgt er tegenwoordig nog huurtoeslag? Toen ik nog alleen woonde en 32 uur per week bij Albert Heijn, werkte, kreeg ik al geen huurtoeslag. Ik verdiende toen €21500 bruto per jaar. Net iets boven de huurtoeslaggrens. Als ze naar het nettoloon zouden kijken had ik er wel recht op. Als ze de huurprijzen nou niet zo erg omhoog gooien, kunnen mensen het beter betalen.

1 Reactie
voorburg2
voorburg223 mei 2022 - 13:32

€ 22700 per jaar, ofwel 1751 bruto per maand. Het minimumloon is tegenwoordig € 1756. Dus alleen als je part-time werkt kun je nog huurtoeslag krijgen...

gert41jan
gert41jan21 mei 2022 - 11:13

Weer een mooi voorbeeld van hebzucht en eigenbelang. De laatste decennia zijn er veel voordelen en belastingverlaging voor topinkomens en multinationals doorgevoerd. Ergens moet de samenleving dat betalen...anders lopen we (lees verdere groei hoge inkomens) vast. Dus pak je dat bij de zwakkeren en slecht georganiseerden. Die waren al zo dom om voor een appel en een ei te werken, dus daar kan wel wat af.... Tsja, je niet informeren en organiseren zorgt dat het steeds slechter wordt. Met hulp van commercie en domme programma's kun je de massa sturen en manipuleren. Gaat nog veel erger worden. Want de top heeft lak aan alles wat onder het miljoen leeft. Hebzucht en eigenbelang. Dag milieu dag natuur dag domme burger en midden en kleinbedrijf. Werken en je belasting betalen !

rinuszwam
rinuszwam21 mei 2022 - 9:25

Weer één van de schandalige maatregelingen door dit Kabinet ! Het geld halen bij de gewone Burgers met een minimaal tot modaal inkomen ! Dit, terwijl de Rijken in dit land jaren hebben geprofiteerd door het neoliberale kabinetsbeleid ! met als gevolg Armoede ! Kennelijk wil het kabinet nog meer mensen in de Armoede situatie belanden !! " Als mens, schaam mij voor zo land "

borg queen
borg queen20 mei 2022 - 13:28

Het zou leuk zijn als er wat cijfers gepresenteerd zouden worden aangaande wie en wat het gaat worden. Ik ben er helemaal voor dat huren naar ratio van het inkomen betaald gaan worden. Vroeger was het naar mijn weten standaard dat éénvijfde van het inkomen besteed mocht worden aan huur en anders kon men huursubsidie aanvragen. Nu is het huurtoeslag geworden en gaat men uit van de standaard huurprijs tov het inkomen. Wat betekend dat men veelal éénderde tot de helft van het inkomen aan huur is gaan betalen. Naar ratio inkomen zou voor veel mensen beter zijn. Eigenlijk zou dat ook moeten gebeuren met de zorgpremies. Als ik nu mijn eigen situatie even neerzet: Alle vaste lasten waar je niet onderuit komt zijn meer dan mijn inkomen Ik ben gepensioneerd, heb halve AOW en een klein pensioentje, mijn echtgenoot is vele jaren jonger, al ruim 22 jaar werkloos zonder inkomen. Zelfs nu, met die grote vraag naar mensen, wordt hij niet aangenomen. Door allerlei toeslagen wordt het zodanig aangevuld, dat wij nog kunnen eten. En zelfs wat we aangevuld krijgen is dit jaar alweer verlaagd, doordat de belastingteruggave er weer vanaf is getrokken. Dus alle zaken die voor alle Nederlanders hetzelfde gelden qua betaling, zouden naar ratio van inkomen vastgesteld moeten worden. Eerlijker kan niet. Zo kan armoede worden voorkomen.

1 Reactie
joehoi
joehoi22 mei 2022 - 5:57

Zorgpremies gaat ook gedeelte naar rato. Zie uw loonstrook. Daarnaast werkt uw partner niet. Al 20 jaar werkloos. Misschien werken? Is geen doen, alles wat betaalt moet worden naar evenredigheid. Brood voor min. € 1 en voor rijkere € 5, abonnementen, kleding, boetes. Hoe wilt u dit doen? Is toch niet uitvoerbaar ... Daarnaast is mijn mening dat een rijker iemand ook vaker beter en langer heeft doorgestudeerd tot waar die is gekomen, waardoor die juist meer inkomen heeft en later dus idd de vruchten van plukt. Als alles wat betaald moet worden naar rato moet, waarom zou je dan nog studeren?

liadegroof
liadegroof20 mei 2022 - 12:07

De huurtoeslag is er voor mensen die niet genoeg inkomsten genieten om de huur te betalen,dit wordt bepaalt via de belastingdienst,hierin mag geen verschil zijn, diegene die hier recht op hebben krijgen huurtoeslag

miennaamishaaz
miennaamishaaz20 mei 2022 - 11:04

Dus de minima gaat erop achteruit? Mischien moeten die Ministers maar eventjes verplicht 2 maanden op minima leven, om zelf hun nieuwe regeling te ervaren.

1 Reactie
Maroeska
Maroeska21 mei 2022 - 21:46

Half jaar, dan pas gaat armoede echt aan je vreten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!