Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woningcorporaties draaien verlies op sociale huurwoning

15-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2302 keer bekeken
  •  
huurhuis huren hypotheek woning 1127

Volgens onderzoek van corporatiekoepel Aedes zijn de kosten voor sociale huurwoningen voor het eerst hoger dan de huurinkomsten. Een zorgelijke ontwikkeling, benadrukt de corporatiekoepel, want het zou ertoe kunnen leiden dat er minder geïnvesteerd wordt in nieuwe sociale huurwoningen.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn geeft aan dat inkomsten van de huur niet meer dekkend zijn voor alle kosten. De afgelopen jaren liepen de kosten al gestaag op, waardoor er steeds minder overbleef onderaan de streep. Volgens van Rijn zal het inkomstentekort de komende jaren steeds verder oplopen. 

Inkomstentekort kan nog tien keer zo hoog worden

Volgens het onderzoek betalen huurders gemiddeld 553 euro huur. Daar tegenover staat nu een kostenplaatje van 556 euro voor de corporaties. Die kosten bestaan uit instandhoudingskosten, rentelasten, bedrijfslasten en belastingen. De verwachting is dat het verschil nog tien keer zo hoog kan worden in de komende jaren.

Doordat woningcorporaties verlies draaien op sociale huurwoningen, is er de vrees dat het onmogelijk wordt voor corporaties om te investeren in verduurzaming en aanbod van sociale huurwoningen. Juist nu zijn die investeringen hard nodig, aldus van Rijn. ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

ErikMH
ErikMH16 nov. 2021 - 1:28

De verhuurdersheffing (ingevoerd door Rutte en Asscher) opheffen, die is de eerste grote boosdoener! Stef Blok (VVD) heeft vervolgens buitenlandse investeerders gelokt die de goedkope huizen graag opkochten om ze daarna tegen ultrahoge huren op de markt te zetten. Lodewijk Asscher wilde er al van af, zie https://joop.bnnvara.nl/videos/lodewijk-asscher-ik-heb-spijt-van-verhuurdersheffing.

zandkorrel
zandkorrel15 nov. 2021 - 19:00

Ja hoor, je kon erop wachten. Al die leuke woninkjes, te huur voor zo'n lullig bedrag. Huisjesmelkertjes, prins bernardjes, vastgoed jongetjes, masseratie rijdertjes..... het is kwijlen geblazen voor ze. Dus gewoon druk uit oefenen en nog eens druk uitoefenen, lulverhalen vertellen, tot de prooi wordt losgelaten, en dan die armoedzaaiers eruit, en CASHEN.

praat mee
praat mee15 nov. 2021 - 17:46

Allemaal te danken aan de PvdA met name KOK, die zou en moest er de HSL erdoor jassen ten koste van de sosiale woningbouw

1 Reactie
JannieBoe
JannieBoe16 nov. 2021 - 8:06

Dit zijn de échte feiten: de verhuurdersheffing van het kabinet Rutte2 heeft ervoor gezorgd dat woningbouwverenigingen helemaal zijn uitgeknepen. Hier kunt u de feitelijke en onderzochte gevolgen lezen, die dat eens, het is de moeite waard. https://www.woonbond.nl/system/files_force/bijlages/woonbond%20-%20effecten%20verhuurderheffing.pdf Tussen 2009 en 2015 zijn er 262400 sociale huurwoningen verdwenen met als voornaamste oorzaak dit paradepaardje van de VVD.

borg queen
borg queen15 nov. 2021 - 12:58

Instandhoudingskosten? Met alleen eens in de zoveel jaar schilderen wordt er verder weinig in stand gehouden. De overheid zou al die extra belastingen aan verhuurders eens af moeten schaffen, zodat ze hun woningbestand kunnen verduurzamen.

Donuts
Donuts15 nov. 2021 - 11:14

Komt door de politiek. In Noord-Korea is dat allemaal veel beter geregeld...

Geboren Amsterdammer
Geboren Amsterdammer15 nov. 2021 - 10:49

Ik geloof dit niet. Er zijn mensen, die al 40 jaar in een Sociale huurwoning wonen : die hebben die woning toch allang afbetaald?

wim koelewijn
wim koelewijn15 nov. 2021 - 10:48

Wat zitten ze nou weer te zeuren...bij ons in de flat en op 100den andere locaties hebben ze jarenlang flats verhuurd..bij ons staan er nu 2 te koop die 35 jaar zijn verhuurd voor 3 en halve ton !!! Gek he..dat er een tekort aan soc.huurwoningen is..geldwolven zijn het..

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!