Kassa

Woning voor mantelzorg sneller gebouwd

24-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huurwoningen_37.jpg
Mensen die bij hun eigen huis een nieuw onderkomen willen bouwen voor een familielid of vriend die dagelijks zorg nodig heeft, krijgen met minder papierwerk te maken. Soms is een vergunning niet meer nodig. Als dat nog wel het geval is, zal de gemeente de papieren sneller in orde kunnen maken.
Actieplan
Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) donderdag geschreven aan de Tweede Kamer. Donner liet donderdag ook weten dat hij samen met gemeenten, corporaties, particuliere beleggers, ouderenbonden en projectontwikkelaars een actieplan voor ouderenhuisvesting wil gaan uitdenken. Dat is nodig wegens de vergrijzing. Er moeten 36.000 tot 40.000 voor ouderen geschikte huizen per jaar extra komen.
Gemakkelijker maken
De Kamer had erop aangedrongen de bouw van de zogeheten mantelzorgwoningen voor een familielid of vriend gemakkelijker te maken. Als er nog een vergunning nodig is, kan de aanvrager die binnen 8 weken krijgen. Nu is dat nog een half jaar. Een tijdelijke mantelzorgwoning hoeft niet aan alle bouweisen te voldoen, maar mag maar 5 jaar blijven staan. Donner wil dit verruimen naar 10 jaar.
Simpeler regels
Ouderen- en zorgorganisaties dringen al een tijdje aan op simpeler regels voor mantelzorgwoningen. De landelijke overheid had gemeenten wel opgeroepen hier werk van te maken, maar volgens de belangenbehartigers kwam daar nog veel te weinig van terecht.
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!