Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wonen bij hospita raakt uit

10-08-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Studentenwoning_01.jpeg
Nog maar 3 procent van de uitwonende studenten in Utrecht woont bij een hospita. Het grootste deel, 60 procent, huurt een kamer via de particuliere markt en 37 procent woont in een wooneenheid van een corporatie. Geen enkele student zegt op zoek te zijn naar woonruimte bij de aloude hospita.
Cijfers
Dat blijkt uit de Studentenwoonmonitor 2011, die woensdag door de gemeente Utrecht openbaar is gemaakt. Vergeleken met 2007, toen de monitor ook is gemaakt, is het tekort aan studentenkamers in Utrecht verdubbeld. Voor de nieuwe monitor zijn 94.000 studenten ondervraagd, onder wie voor het eerst ook ruim 20.000 leerlingen van het ROC Midden Nederland, waar de middelbare beroepsopleidingen worden gegeven. Van de ROC-leerlingen, die gemiddeld jonger zijn dan studenten aan hogere opleidingen, woont 80 procent nog thuis. Van de hbo- en academische studenten in Utrecht woont 44 procent bij zijn ouders. Soms omdat ze geen kamer kunnen vinden, maar vaker omdat dat wel goed bevalt, staat in de monitor.
Luxere en ruimere kamers
In 2007 hadden Utrechtse studenten vooral behoefte aan luxere kamers en ruimere wooneenheden. Nu zoeken ze weer vooral goedkope kamers. Volgens de onderzoekers komt dat omdat er steeds meer eerste- en tweedejaarsstudenten zijn.
Sociale netwerken
De meeste kamerzoekers boeken succes via hun sociale netwerk of via internet. Een vijfde van hen slaagt daar binnen een maand in, maar 30 procent zoekt langer dan een halfjaar. Bijna alle studenten vinden minder dan 20 vierkante meter voor hun eerste kamer acceptabel. Binnen jaar verhuizen velen. In Utrecht worden de komende jaren honderden nieuwe wooneenheden voor studenten gebouwd, waaronder 600 op de onderste verdiepingen van het provinciehuis. ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!