Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woensdag en donderdag in Kassa Groen: Van plastic zak naar plantenbak

10-06-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
plastic_strand_01.jpg
Woensdag in Kassa Groen: In alle kamers van je huis kom je plastic tegen. Welke soorten zijn er? We gaan ook naar Groningen, waar plastic wordt gemaakt uit afval. Op donderdag laten we zien hoeveel plastic vrijkomt bij het draaien van een gemengde was. Verder: Wat gebeurt er met al dat plastic uit de Plastic Heroes zak? Dit en meer, woensdag en donderdag om 19.25 op NED2.
Woensdag 11 juni in Kassa Groen:
De 'Plastic Age'
Zonder dat wij het door hebben zijn wij elke seconde van ons leven in contact met kunststof. In elke kamer van je huis kom je plastic tegen. Welke soorten zijn er en wat zijn de gevolgen van deze plastificering?
Afval tellen langs de Europese kust
Vier keer per jaar wordt op de stranden tussen Portugal en Zweden afval geteld. Welk soort afval spoelt het vaakst aan op de Europese stranden?
Microplastics worden niet uit water gezuiverd
Rioolwaterzuiveringen doen hun uiterste best om alles uit het rioolwater te halen, zodat het weer schoon terug de natuur in kan. Er is alleen één luis in de pels die onze natuur vervuild en waar zelfs de rioolwaterzuivering niet tegenop kan boksen: microplastics
Plastic maken uit afval
Plastic maken uit afvalwater. In het laboratorium hadden ze al gezien dat het kon en nu gebeurt het voor het eerst op grote schaal, bij een kartonfabriek in Groningen.
Donderdag 12 juni in Kassa Groen:
Iedere dag zwerfvuil rapen
“Verbeter de wereld, begin bij jezelf!” Met dit motto gaat Klean Peter, oftewel Peter Smith dagelijks op pad om zwerfvuil op te rapen.
Plastic in je wasmachine
Plastics verdwijnen niet, ze brokkelen af tot minuscule deeltjes. Microplastics. Deze deeltjes komen vrij als de vezels van stof slijten. Wat komt er allemaal in het rioolwater terecht tijdens het draaien van een gemengde was?
Van plastic zak naar plantenbak
Sinds een aantal jaren verzamelt een deel van de bevolking plastic afval in een oranje bak of speciale plastic zak. Wat kan je nog doen met het plastic dat we met z’n allen inzamelen?
Inzamelen voor een schoolfeest
Hoe stimuleer je kinderen om afval te scheiden? Op het Cambreur College in Dongen hebben ze sinds een jaar een plastic inzamelautomaat. Scholieren leveren hun flesjes in en worden daarvoor beloond met geld voor het schoolfeest.
Kassa Groen is woensdag- en donderdagavond om 19.25 op de buis, op Nederland 2.
Uitzending gemist? Terugkijken kan via kassagroen.vara.nl
Praat mee via Twitter!
Praat gezellig mee op Twitter voor, tijdens en na de uitzending! Gebruik #KassaGroen in je tweet om mee te discussiëren!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!