Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

'Woekerpolisclubs moeten opener zijn over inkomsten'

09-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3099211.jpg
De Stichting Woekerpolisclaim (WPC) en Stichting Verliespolis moeten opener en eerlijk zijn over hoeveel geld er bij ze binnenkomt en wat ze ermee doen. Dat vindt de Consumentenbond. De twee stichtingen behartigen de belangen van vele duizenden gedupeerden van zogenoemde woekerpolissen en troffen namens hun klanten de afgelopen tijd grote schikkingen.
,,Het is lastig te zien hoe ze verdienen aan bemiddeling voor consumenten. Dat gebrek aan transparantie zou er niet moeten zijn'', aldus de woordvoerster. De Consumentenbond reageert ermee op berichtgeving van RTL Nieuws op maandag. Hierin werd gesteld dat de stichtingen na schikkingen miljoenen overgemaakt hebben gekregen van verzekeraars en ook vele miljoenen binnenkrijgen uit inschrijfgeld van klanten.
In totaal zouden de stichtingen 22 miljoen euro hebben ontvangen. De Consumentenbond stelt niet te kunnen oordelen over de berekeningen van RTL, omdat de bond daar geen informatie over heeft.
Stichting Verliespolis herkent zich niet in de bedragen die RTL noemt. Een woordvoerder zegt dat Verliespolis tot nu toe vier maal 350.000 euro heeft gekregen na schikkingen met verzekeraars. Verder hebben zich ongeveer 130.000 mensen ingeschreven. ,,Het inschrijfgeld varieert van 20 tot 25 euro. Maar sommige leden hebben nog helemaal niet betaald'', aldus de zegsman.
Hij zegt dat de advocaten en andere werknemers die werken voor de stichting betaald worden uit de kas van de stichting. ,,Maar dat zijn marktconforme tarieven, zelfs vaak nog met een korting.'' Het overgrote deel van ontvangen gelden is echter nog gewoon aanwezig in de kas als reserve voor rechtszaken in de toekomst. ,,Wij hebben nog conflicten uit te vechten met vijftien verzekeraars en met heel veel tussenpersonen. Hoeveel geld we hebben is niet handig om te zeggen, omdat dat onze positie richting hen verzwakt.''
Bron: ANP

Meer over:

diginieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!