Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Woekerpolisaffaire: Nationale-Nederlanden moet 350 miljoen betalen

21-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
nationale nederlanden nn hoofdkantoor rotterdam 1127

Nationale-Nederlanden (NN) heeft in de jaren negentig ten onrechte kosten van zogenoemde woekerpolissen in rekening gebracht. Dat heeft de rechter in Rotterdam geoordeeld.

Als gevolgd van de uitspraak moet NN met zo'n 350 miljoen euro compensatie over de brug komen, aldus claimorganisatie Wakkerpolis. Toch is die stichting niet tevreden, want Wakkerpolis zette met het proces in op een vergoeding van meer dan 3 miljard euro.

De woekerpolisaffaire houdt de gemoederen in de financiële wereld al jaren bezig. In 2006 kwam aan het licht dat bij veel beleggingsverzekeringen veel te hoge kosten in rekening zijn gebracht vanaf de jaren negentig. Claimorganisaties proberen gedupeerden sindsdien te mobiliseren om schadevergoedingen los te krijgen bij de verzekeraars.

Rechter niet mee in claim Wakkerpolis

Wakkerpolis stelde dat zo'n 600.000 polishouders eigenlijk nog geld terug moeten krijgen. Per verzekerde zou het om zo'n 7000 euro gaan, waardoor de totale claim in de miljarden kon lopen.  

Maar daar gaat de rechter niet in mee. In het vonnis wordt slechts een deel van de vorderingen toegewezen. Over de polissen die zijn afgesloten tussen 1990 en 1994 is de uitspraak helder. Daar ging NN volgens de rechter de fout in met zogeheten eerste kosten. Ook is er nog een voorraad polissen waarvoor een deel van de kosten moet worden vergoed. Van dat bedrag durft Wakkerpolis alleen nog geen inschatting te maken. Op andere punten is de claimorganisatie niet in het gelijk gesteld.

Wakkerpolis én NN overwegen hoger beroep

Wakkerpolis had gehoopt dat de rechter een belangrijk advies zou volgen dat de advocaat-generaal eerder had verstrekt aan de Hoge Raad. Maar dat zou niet zijn gebeurd. "Hoewel het vonnis voor 50.000 polishouders een goed resultaat betekent, maakt de rechter met betrekking tot de hoofdvraag helaas niet de principiële draai de goede kant op", zegt Wakkerpolis-advocaat Michiel van Eersel. De stichting overweegt een hoger beroep.

NN bestudeert de uitspraak nog, maar concludeert dat de vorderingen van Wakkerpolis grotendeels door de rechtbank zijn afgewezen. "Hoewel de uitspraak voor een groot deel in lijn is met de opvattingen van NN, is NN het op een aantal punten niet met de rechtbank eens en overweegt hoger beroep in te stellen", laat de verzekeraar in een eerste reactie weten. ANP

Terugkijken, Kassa zaterdag 1 april 2017 - Consumentenbond eist meer compensatie van Nationale-Nederlanden

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!