Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

"Woekerpolis-compensatie een lachertje"

30-10-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
geld_waslijn_359x210_27.jpg
Gedupeerden met een woekerpolis, worden (ondanks beloften) niet goed gecompenseerd voor de teveel betaalde bedragen. Die conclusie trekt het VARA-consumentenprogramma Kassa, na berekening van een aantal voorstellen van verzekeraars aan hun klanten. De bedragen die de mensen terugkrijgen zijn veelal een lachertje, en niet toereikend om het teveel betaalde terug te krijgen.
Veel mensen met een zogeheten woekerpolis (een verzekeringsproduct waarbij een groot deel van de inleg in rook opgaat door absurde kosten van de verzekeraar) kregen de afgelopen weken een voorstel van hun verzekeraar in de bus. Die brief is het gevolg van de zogeheten Wabeke-norm, die in 2008 werd afgesproken. Daaruit kwam een compensatieregeling, om mensen hun teveel betaalde woeker-kosten te compenseren. Kassa rekende een aantal voorstellen door, die mensen nu krijgen. Daaruit komt het verbijsterende beeld dat de gedupeerden worden afgescheept met onwaarschijnlijk lage bedragen. In Kassa is het voorbeeld te zien van een gedupeerde die 30 jaar lang jaarlijks ruim 1.000 euro inlegt, waarvan de verzekeraar elk jaar ruim 25% aan “kosten” inhoudt. De verzekeraar biedt deze klant nu een compensatie van in totaal slechts 244 euro. De verzekeraar laat aan Kassa weten dit geen “mager bedrag” te vinden, “maar, het valt keurig binnen de regeling,” aldus de verzekeraar. “Verzekeringsmaatschappijen lijken zo weer de lachende derde, en de gedupeerde klant  blijft weer in de kou staan,” aldus Kapé Breukelaar, Kassa’s vaste financieel analyst. Gedupeerden moeten ook nog eens hun woekerpolis jarenlang aanhouden, tot het einde van de looptijd, om überhaupt de compensatie te ontvangen. Dat steekt, omdat uit de berekeningen van Kassa blijkt dat in veel gevallen het beter is “je verlies” te nemen, en de woekerpolis per direct op te zeggen. “Door te kiezen voor een goedkoper alternatief zal het eindkapitaal tientallen procenten hoger uitkomen, dan wanneer de woekerpolis wordt uitgediend,” aldus Breukelaar. In de uitzending reageren ook Ewout Irrgang (SP) en Elly Blanksma (CDA) op de uitkomsten.
Kijk vanavond Kassa om 18.55 uur op Nederland 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!